Отидете към основна версия

6 930 24

САЩ удариха износа на петролно и газово оборудване за Русия

  • сащ-
  • русия-
  • оборудване-
  • петрол-
  • газ

Американската администрация предупреди, че може да блокира руския петролен износ, ако Москва засили агресията срещу Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Байдън наложи нов набор от експортен контрол върху продажбите на оборудване за добив на нефт и газ в Русия и на напреднали технологии за военна употреба в Беларус, продължавайки да засилва икономическите санкции както срещу Москва, така и за нейния съюзник - Минск, предаде БНР, позовавайки се на "Файненшъл таймс" и Ройтерс.

Ходът за ограничаване на износа на оборудване, използвано в руския енергиен сектор, идва в момент, когато американски и европейски представители обсъждат дали да забранят вноса на петрол и газ от Русия, имайки предвид рисковете от скок в енергийните цени.

САЩ обаче остават отворени за намерението да се опитат да ограничат способността на Русия да се развива като ключов глобален доставчик на енергия.

"Съединените щати и нашите съюзници и партньори нямат стратегически интерес да намалят глобалното предлагане на енергия, което би повишило цените на бензина за американците. Ето защо ние отделихме енергийните плащания от нашите финансови санкции. Но ние и нашите съюзници и партньори споделяме силен интерес към влошаване на статута на Русия като водещ доставчик на енергия с течение на времето. Тези действия ще помогнат за постигането на тази цел, като същевременно ще защитят американските потребители“, се посочва в официално изявление на Белия дом.

Американската администрация обаче предупреди, че може да блокира руския петролен износ, ако Москва засили агресията срещу Украйна. "Това остава на масата, но трябва да преценим какви ще бъдат всички въздействия", каза говорителят на Белия дом Джен Саки пред телевизия MSNBC.

Заместник-директорът на Националния икономически съвет Бхарат Рамамурти пък посочи пред MSNBC, че Белият дом все още не иска да предприеме подобен ход.

"Санкции по отношение на руски петрол и газ в този момент би имало ефект върху потребителите в САЩ и всъщност би могло да бъде контрапродуктивно по отношение на повишаването на цената на петрола и газа в международен план, което би могло да означава повече печалби за руската петролна индустрия“, отбеляза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини