Отидете към основна версия

10 144 76

Светът го очаква глад без руската пшеница

  • украйна-
  • русия-
  • пшеница-
  • запази-
  • глад-
  • свят

Запазите са на най-ниското си ниво и ще стигнат само за 27 дни

Снимка: ЕРА/БГНЕС

През последните седмици цената на пшеницата в света излезе извън контрол, което заплашва човечеството с глад, пише германското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Както отбеляза анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич, Русия и Украйна представляват до 30% от световните доставки на пшеница и сега, според него, тези две държави вече са откъснати от световния пазар. „Пшеницата е по-скъпа от всякога, а кризата с глада се очертава в много държави“, пише в статията.

Специалистът смята, че в сегашната ситуация особено уязвими са страните от Северна Африка и Близкия изток, които са най-големите вносители на зърно.

Освен това намаляващите резерви на най-големите износители на пшеница – ЕС, Русия, САЩ, Канада, Украйна, Аржентина, Австралия и Казахстан, ще изостри кризата с доставките. Сега запасите на тези страни са на най-ниското си ниво от 10 години насам - 57 милиона тона, което трябва да стигне на света за 27 дни, а без запасите на Русия и Украйна - те ще свършат за по-малко от 3 седмици.

В статията се отбелязва, че през ноември 2016 г. 1 тон пшеница е струвала 113 EUR, през април 2021 г. - 165 EUR, а през ноември вече 278 EUR и тази тенденция продължава.

Какво е значението на Китай на пазара на пшеница? Резервите на страната се оценяват на 131 милиона тона, но това не е възможно да се провери, тъй като Пекин смята тези данни за стратегически важни. Обръща се внимание и на факта, че през 2021 г. властите в страната са повишили изкупните цени на зърното за първи път от 7 години насам.

През последните 2 години борсовите цени на пшеницата по фючърсни договори в Европа почти се удвоиха, докато в САЩ се увеличиха 2,5 пъти.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.

Свързани новини