Отидете към основна версия

3 383 14

Либия не може да замести Русия

  • либия-
  • русия-
  • петрол-
  • доставки

Страната не разполага с необходимите ресурси

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Либия в момента не е в състояние да увеличи доставките на енергийни ресурси за Европа, тъй като няма такъв ресурс, каза либийският министър на петрола и газа Мохамед Аун. Той отбеляза, че за да се увеличи добивът на петрол в Либия, е необходимо да се завърши модернизацията на петролните съоръжения „с ефективно и прозрачно управление“.

Италианската петролна и газова група Eni по-рано обяви намерението си да замени руския петрол с международен петрол и спря сключването на нови договори за доставки от Русия. През 2021 г. 18% от суровия петрол, преработен от Eni, е доставен от Русия.

На фона на войната в Украйна, западните страни започнаха да налагат антируски санкции, по-специално тези, свързани с енергийните ресурси. САЩ наложиха забрана за внос на руски петрол, редица петролни продукти, втечнен природен газ и въглища. Великобритания обяви, че до края на 2022 г. ще откаже да доставя петрол и нефтопродукти от Русия.

Според министъра на финансите на САЩ Йелън повишаването на цените на петрола е неизбежно в случай на отказ за внос на руска енергия.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.

Свързани новини