Отидете към основна версия

7 010 32

Япония не иска да се оттегли от руските енергийни проекти

  • япония-
  • русия-
  • енергетика-
  • пазар

Страхува се, че други големи играчи ще заемат мястото й

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Токио не иска да се оттегли от руските енергийни проекти от страх, че други големи играчи ще заемат мястото му. Mitsubishi и Mitsui притежават 22,5% от проекта за нефт и газ „Сахалин-2“. Голяма част от произведеното там гориво е предназначено за Япония.

Отказът от този сектор ще принуди страната да търси алтернативни източници на енергия на пазара, който вече е претоварен. Освен това министърът на търговията Коичи Хагиуда се опасява, че това ще предизвика рекордно покачване на цените на суровините.

След началото на специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, САЩ и Европейският съюз засилиха санкционния натиск върху Русия. Рестриктивните мерки са насочени предимно срещу банковия сектор и предлагането на високотехнологични продукти. В Европа станаха по-силни призивите за намаляване на зависимостта от енергийните ресурси на Москва.

Всичко това вече се превърна в икономически проблеми за Запада, предизвиквайки покачване на цените на горивата и храните. Кремъл нарече санкциите икономическа война, каквато все още не е имало, но подчерта, че са готови за подобно развитие на събитията.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 56 гласа.

Свързани новини