Отидете към основна версия

5 332 28

Ще оцелее ли най-голямата европейска икономика без руски газ тази зима

  • германия-
  • газ-
  • русия-
  • отказ-
  • икономика-
  • зима

За Германия ще е много трудно

Снимка: Shutterstock

Идната зима ще е много трудна за Германия, ако доставките на руски газ бъдат прекъснати или напълно спрени. Съоръженията за UGS се пълнят, пълнят се дори по-добре от предишни години и по-интензивно, отколкото през април-май, но засега не са добре заредени“, казва Клаус Мюлер, ръководител на германската федерална мрежова агенция, в интервю за радиостанцията Deutschlandfunk.

Той отбеляза, че ФРГ ще може да се успокои само ако бъде създадена „възглавница“ за най-малко 2.5 месеца, тоест когато ПГСГ е запълнен на 90%. Към момента германските складови резервоари се пълнят с 0,4% пункта дневно.

Според Мюлер, Германия ще може да оцелее следващата зима, ако сега правителството се погрижи за подмяната на енергийните източници, а частният сектор и индустрията започнат да пестят газ. При условие, че горивото от Руската федерация продължава да тече, жителите на Германия няма да трябва да мръзнат и да живеят в режим на ограничения.

„Всеки, който сега гледа развитието на цените, ще види, че днес и през следващите седмици и месеци, разбира се, ще бъдем на ценово ниво, което не може да се сравни с нивото преди руската специална операция. Това трябва да бъде казано честно на хората, както и на индустрията и бизнеса“, заключи Мюлер.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.

Свързани новини