Отидете към основна версия

10 321 15

Ето за колко продават бизнеса на Абрамович

  • роман абрамович-
  • truphone-
  • великобритания-
  • сделка-
  • 1 паунд

Цената е 1 паунд, а купувачите са германци

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британската телекомуникационна група Truphone, собственост на руския бизнесмен Роман Абрамович и неговите партньори, ще бъде продадена за един паунд на двама европейски предприемачи, пише британският вестник Financial Times, позовавайки се на информирани източници.

Отбелязва се, че Абрамович притежава 23% от акциите на компанията, а неговите партньори Александър Абрамов и Александър Фролов имат по-голям дял. Truphone беше оценен на 410 милиона паунда през 2020 г., като Абрамович и неговите партньори инвестираха повече от 300 милиона паунда в бизнеса. Решението за продажба е взето след налагането на санкции срещу бизнесмена от британски и европейски страни.

Според запознати, сделката ще приключи през юни. Новите собственици на Truphone ще бъдат германският бизнесмен Хакан Кох и неговият бизнес партньор Пирос Кусиос. Кох ще притежава 90% от акциите, а Кусиос - 10%.

Настоящите собственици на бизнеса са се ангажирали да инвестират повече от 10 милиона паунда в компанията и ще поемат определени договорни задължения. Например, те ще плащат дългове, включително глоба от 660 000 USD за погрешно представяне на структурата на собствеността на компанията.

Източниците допълват, че ако бизнесът е печеливш и увеличава стойността си, тогава настоящите собственици ще получат до една трета от първоначалната инвестиция. Ако обаче Абрамович остане под санкции през това време, той няма да получи парите.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.

Свързани новини