Отидете към основна версия

6 353 13

Ключови преговори между Русия и Турция

  • зърно-
  • русия-
  • украйна-
  • турция-
  • преговори-
  • износ

Обсъждат разблокирането на украинското зърно

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руските специалисти заминават за Турция, където са насрочени разговори за украинското зърно. „Надявам се, че ще успеем не само да сложим край, това тепърва ще трябва да направят нашите лидери, но ще можем да обсъдим подробно вариантите, за които говори президентът и които зависят единствено от тези, които трябва да работят с Украйна, които трябва да задължат Украйна да осигури освобождаването на собствените си пристанища и тези, които са длъжни да премахнат всякакви пречки пред доставката, застраховката, поддръжка на онези кораби, които ще доставят зърно и други хранителни продукти до пристанищата на Европа, а оттам до пристанищата на развиващите се страни“, каза руският външен министър Сергей Лавров, като изрази надеждата, че страните там ще успеят да изработят в детайли механизмите за деблокиране на износа на зърно от Украйна.

ООН многократно заявяваше заплахата от продоволствена криза поради недостиг на зърно. Западът обвиняваше Русия, че се противопоставя на доставките на украинско зърно на световните пазари. Москва категорично отхвърли подобни обвинения.

В същото време киевските власти създадоха много пречки пред износа на зърно – украинските войски са минирали Черно море, което не позволява зърно да бъде транспортирани до световните пазари с кораби.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.

Свързани новини