Отидете към основна версия

3 415 1

Daimler с неочаквано добра печалба за тримесечието

  • дитер цетше-
  • daimler
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чистата печалба на германския автомобилен концерн Daimler за второто тримесечие на 2013 г. е 2,83 млрд. евро, което е ръст от два пъти спрямо аналогичния период на миналата година, когато е била 1,48 млрд. евро. Това става ясно от разпространения финансов отчет на компанията.

Приходите на компанията за периода април-юни са се увеличили с 3% до 29,7 млрд. евро., а печалбата преди облагане с данъци е 5,2 млрд. евро.

Добрите финансови резултати се дължат, че Daimler продаде своя дял в европейския аеро - космически гигант EADS.

През април 2013г. Daimler продаде своя дял от 7,4% в EADS. Паричните постъпления от тази сделка се оценяват на 2,2 млрд. евро. Други 2 млн. евро дошли от 15% участие на компанията в руския КАМАЗ, за полугодието те се увеличават до 7 млн. евро.

„Нашите приходи през второто тримесечие се подобряват значително в сравнение с първите три месеца на година и надвишава очакванията на пазара", заяви главният изпълнителен директор Дитер Цетше.

„Това представлява напредък в нашето развитие, но няма причина за самодоволство. Ние ще продължим да работим усилено за постигането на нашите цели“, закани се Цетше.

Daimler AG притежава марките Mercedes-Benz, Smart, Freightliner, Sterling, Western Star, BharatBenz, Fuso, Setra и Thomas Built Buses.

Междувременно стана известно, че Еврокомисията започва усилени преговори с Германия за решаване на проблема и постави ултиматум на немските власти, според който до 20 август тази година трябва да се обосноват защо са разрешили на Mercedes-Benz да продължи да използва хладилен агент R134a.

По-рано от Daimler подходиха малко високомерно към проблема, като заявиха, че забраната за регистрация във Франция на моделите Mercedes-Benz A-, B- и C-Klasse ще доведе до спад в глобалните продажби с по-малко от 2%.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини