Отидете към основна версия

5 122 30

"Уестингхаус" няма да строи новите блокове на АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • уестингхаус-
  • реактор

През първите години реакторът в седми блок ще работи с гориво на "Уестингхаус", след това вероятно ще се пусне търг за други доставчици

Снимка: БГНЕС

В момента се прави предпроектно инженерингово проучване за строителството на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Той смята, че 2030 г. е оптимистичен срок за пускане на седми блок в експлоатация.

Николов поясни, че проучването се прави от американската компания "Уестингхаус" и ще приключи към края на март догодина. Едва след това ще бъде избран изпълнител на строежа.

Той посочи, че "Уестингхаус" няма да строи със сигурност. "Нито в Китай, нито в ОАЕ е строила, има няколко компании, които могат. Компанията може да е от Щатите, може да е от Южна Корея, ще бъде избрана чрез търг или някакъв вид преговори", уточни Николов.

Според него държавата най-вероятно ще вземе решение да бъде инвеститор и собственик на блоковете, тъй като вече е вложила 500 млн. лв. капитал.

АЕЦ "Козлодуй" е заявил пред финансовото министерство, че ще е необходима държавна гаранция в размер на 1,5 млрд. евро за строителството на седми и осми блок. Това било прието и най-вероятно ще бъде заложено в държавния бюджет.

Николов заяви, че седми и осми блок ще произвеждат много повече електроенергия от пети и шести - горивото ще бъде с по-дълъг цикъл на изгаряне, плановите годишни ремонти ще са през по-дълъг период от време и така ще може да се балансира системата.

През първите години реакторът в седми блок ще работи с гориво на "Уестингхаус", след това вероятно ще се пусне търг за други доставчици.

Според Николов има два големи риска пред проекта. Първият е удължаването на сроковете за строеж, което би увеличило цената на реакторите. Вторият - смяната на управляващите с такива, които не искат да развиват ядрената енергетика. Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" увери, че нищо не се прави "на тъмно", както заяви вчера президентът Румен Радев.

Той не знае защо е казал така държавният глава.

"От 2012 г. работим по този проект и десет години по-късно виждаме, че се забързва и че отиваме към необратимост. Всичко е направено с технологии и ОВОС, и сеизмичност на технологията АП-1000, както и на хибридния проект от Белене, който трябваше да работи в Козлодуй. Виждаме обаче, че светът се променя и няма как да работим с технологията от Белене", поясни Николов.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 39 гласа.

Свързани новини