Отидете към основна версия

1 124 0

Драгомир Стойнев: Подкрепям таксата върху ВЕИ

  • веи-
  • драгомир стойнев

Държавата трябва да изкупува на 100% тази енергия, но тя е изключително скъпа

Снимка БГНЕС

Аз лично подкрепям таксата върху възобновяемите енергийни източници. Това заяви министърът на енетгетиката Драгомир Стойнев по време на пресконференция в парламента.

Стойнев припомни, че когато е встъпил в длъжност, е заварил една изцяло дебалансирана система в енергетиката. „Заради решението на Симеон Дянков всички държавни предприятия в енергетиката бяха обезкървени, липса на средства за ремонти и инвестиции. Двата ядрени блока работеха на много малки мощности, защото трябваше да изкупуваме енергията от ВЕИ. Държавата трябва да изкупува на 100% тази енергия, но тя е изключително скъпа”, заяви министърът.

„В България спрямо Чехия, Германия Гърция, Испания, ние имаме най-висока средна цена за електроенергия, произведена от фотоволтаци. Тя е 238 евро за мегават час и се разпределя върху българските граждани, заяви министър Стойнев и добави: „За сравнение в Чехия средната цена е 112 евро, 132 е в Германия, 173 евро е в Гърция, в Испания е 231 евро”, каза Стойнев.

Той припомни, че Европейската комисия е препоръчала на страните-членки да преразгледат политиките си за стимулиране на ВЕИ сектора. Пример за това е въведеният в Чехия данък върху преференциалните цени от 26% до 28%. Средствата се удържат месечно и постъпват в държавния бюджет. В Гърция също е въведен данък между 25% и 30%, а Франция е намалила с 20% изкупните цени на ВЕИ енергията.

Ставката ще бъде една за вятър и за слънце, за другите няма да има ставка. Ставката остава 20% за вятър и за фотоволтаици, каза министър Стойнев. Според предварителните разчети около 150 млн. лв. ще са постъпленията от ставката за държавния бюджет. Те ще се използват и за подпомагане на енергийно бедни домакинства, подчерта той и допълни, че е необходима конкретна политика за понасяне на цената, която се плаща от всички потребители.

„Ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за държавния бюджет, това ще е атака срещу българските домакинства, а не срещу правителството. Това е работата на едно социално правителство, което работи за постигане на справедливост“, заяви министър  Стойнев. Българските стопански и битови потребители трябва да имат достъп до енергийни източници на поносима цена, допълни той.

Стойнев обясни, че държавата изкупува на 100% енергията, произведена от даден фотоволтаик. При ставка от 20%, вместо да изкупува на 100%, ще се изкупува на 80%. „Тези 20%, които липсват, се признават за нормативно признат разход. И това намалява корпоративния данък на дадения оператор.”

За произведена електроенергия от слънце, изкупната цена варира от 200 до 780 лв., в зависимост от годината на пускане”, каза министърът и добави: „Балансирането на мощностите е само една стъпка за конкурентноспособна енергетика. Съгласен съм, че трябва да бъдат стимулирани хората, които ползват фотоволтаиците за собствени нужди“. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини