Отидете към основна версия

1 840 12

Дъщерните дружества на Siemens и Volkswagen искат компенсации от Берлин заради загуби в Русия

  • германия-
  • русия-
  • санкции-
  • компенсации-
  • siemens-
  • volkswagen

Общо германското правителство е получило запитване за помощи от 8 компании

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Дъщерните дружества на концерните Siemens и Volkswagen - производителят на железопътно оборудване Siemens Mobility и банката Volkswagen, поискаха обезщетение от германското правителство заради финансови загуби в Русия, съобщи агенция DPA.

„Както много други германски компании, Siemens си осигури инвестиции в Русия, като прибягна до инструмента за инвестиционни гаранции от федералното правителство“, отбеляза представител на Siemens Mobility. По думите му компанията е в контакт с Министерския съвет и одиторската корпорация PwC, на която е поверено изпълнението на инвестиционните гаранции. От Volkswagen Bank съобщиха на агенцията, че съответната процедура е в ход, без да дават подробности.

По-рано дъщерно дружество на концерна BASF, петролната и газова компания Wintershall Dea, обяви планове да поиска обезщетение от държавата във връзка със загуби в Русия. „Мога да потвърдя, че Wintershall DEA AG се възползва от инвестиционните гаранции на правителството във връзка с Русия“, цитира DPA представител на германското министерство на финансите. „Ние преговаряме с Wintershall DEA AG от дълго време относно тези гаранции и възможни сценарии за щети“, каза той.

В средата на ноември държавният секретар в Министерството на икономиката на Германия Михаел Келнер каза, че властите са получили 16 искания от 8 компании, които желаят да се възползват от държавни инвестиционни гаранции във връзка с проекти в Русия. По думите му става дума за общо 2,8 млрд. EUR.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини