Отидете към основна версия

1 156 14

Германия внася 88,5 млн. EUR във Фонда за подкрепа на Украйна

  • германия-
  • украйна-
  • фонд-
  • инфраструктура

От фонда украинските власти финансират закупуването на енергийни ресурси, резервни части и оборудване за обекти на енергийната инфраструктура

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителството на Германия ще внесе допълнителни 88,5 млн. EUR във Фонда за енергийна подкрепа за Украйна, създаден в рамките на Европейската енергийна общност се посочва в съвместно изявление на Министерството на външните работи и Министерството на икономиката на ФРГ.

„Министерството на икономиката и опазването на климата ще допринесе с дял от 54,3 млн. EUR чрез националната държавна банкова група KfW, а Министерството на външните работи ще допринесе с 34,2 млн. EUR“, се казва в изявлението. От фонда украинските власти финансират закупуването на енергийни ресурси, резервни части и оборудване за обекти на енергийната инфраструктура, трансформатори и генератори.

Както беше отбелязано, в края на миналата година германското правителство вече е внесло 129,5 млн. EUR във Фонда за енергийна подкрепа на Украйна. Общата вноска на Германия в него възлиза на общо 218 млн. EUR, което прави Германия най-големият донор на фонда, към които от февруари 2022 г. са получени само около 400 млн. EUR.

„Вноските във Фонда за енергийна подкрепа са част от „зимния пакет“ помощ, предоставена на Украйна от германското правителство тази година в размер на 1,6 млрд. EUR“, се казва в изявление на германските ведомства. „Зимният пакет“ включва, наред с други неща, доставка на средства за противовъздушна отбрана и хуманитарна помощ.

Фондът за енергийна подкрепа на Украйна беше създаден през пролетта на 2022 г. Той е предназначен да акумулира средства за подпомагане на енергийния сектор на страната от правителства, международни организации и частни донори.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини