Отидете към основна версия

2 187 20

Украйна купува сапунени сериали с държавни пари, въпреки войната

  • украйна-
  • бюджет-
  • сериали

Страната е похарчила 8 милиона долара от бюджета за телевизионни сериали от 27 юли досега

Снимка: ЕРА/БГНЕС

За пет месеца Украйна е похарчила 248,4 милиона гривни (7,57 млн. USD) от държавния бюджет за производството на телевизионни сериали, съобщи депутатът от Върховната Рада Ярослав Железняк.

Депутатът припомни, че въпросът за разходите за производство на телевизионни сериали в условията на военно положение и огромен бюджетен дефицит вече се превърна в тема на скандали в украинското общество и през юли тази година струваше поста на министъра на културата Александър Ткаченко. В същото време президентът Владимир Зеленски призова да се намерят извънбюджетни средства за такива позиции.

Ситуацията обаче, според Железняк, не се е променила. „Вчера извадих всички публикации (счетоводни записи) на държавното предприятие (ДП) "Мултимедийна платформа за чуждестранно радиоразпръскване на Украйна". Знаете ли колко е платено за закупуването на телевизионни сериали от 27 юли до днес? 248,4 милиона гривни (7,57 млн. USD)“, написа депутатът в канала си в Telegram.

През 2023 г. в Украйна избухнаха няколко скандала във връзка с разточителни разходи, извършени от държавния бюджет по време на военно положение. Освен всичко друго обществено възмущение предизвика и финансирането на развлекателни сериали от Министерството на културата и информационната политика, в резултат на което беше уволнен шефът на ведомството. Въпреки това бюджетът за 2024 г. отново включва 440 милиона гривни, или 12,2 млн. USD, за производство на телевизионни сериали. Както Железняк подчерта по-рано, когато проектобюджетът беше преработен за второ четене с цел намаляване на външните заеми, тази сума остана непроменена.

Украйна прие бюджет за 2024 г. с дефицит от 43,5 млрд. USD. Според документа външните заеми на страната трябваше да възлязат на 41 млрд. USD. Въпреки това има опасения, че бюджетът включва повече приходи, отколкото са готови да осигурят западните партньори. През последните дни това безпокойство се засили още повече поради факта, че по време на срещата на върха на Европейския съюз, проведена в средата на декември, лидерите на общността не успяха да разрешат въпроса за отпускането на 50 млрд. EUR на Украйна в съответствие с четиригодишната програма за подкрепа на страна, а Конгресът на САЩ все още не одобри пакета за помощ за Киев от 61 млрд. USD. При тези условия на 20 декември Министерството на финансите на Украйна обяви приемането на редица мерки за активиране на вътрешния пазар на заеми, както и за максимизиране на приходите и намаляване на разходите на държавния бюджет, в резултат на което искането на Киев за предоставяне на външна помощ през следващата година със западната страна успя да го намали от 41 млрд. USD на 37,3 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини