Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Декември, 2023 09:15 2 153 20

Украйна купува сапунени сериали с държавни пари, въпреки войната

  • украйна-
  • бюджет-
  • сериали

Страната е похарчила 8 милиона долара от бюджета за телевизионни сериали от 27 юли досега

Украйна купува сапунени сериали с държавни пари, въпреки войната - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

За пет месеца Украйна е похарчила 248,4 милиона гривни (7,57 млн. USD) от държавния бюджет за производството на телевизионни сериали, съобщи депутатът от Върховната Рада Ярослав Железняк.

Депутатът припомни, че въпросът за разходите за производство на телевизионни сериали в условията на военно положение и огромен бюджетен дефицит вече се превърна в тема на скандали в украинското общество и през юли тази година струваше поста на министъра на културата Александър Ткаченко. В същото време президентът Владимир Зеленски призова да се намерят извънбюджетни средства за такива позиции.

Ситуацията обаче, според Железняк, не се е променила. „Вчера извадих всички публикации (счетоводни записи) на държавното предприятие (ДП) "Мултимедийна платформа за чуждестранно радиоразпръскване на Украйна". Знаете ли колко е платено за закупуването на телевизионни сериали от 27 юли до днес? 248,4 милиона гривни (7,57 млн. USD)“, написа депутатът в канала си в Telegram.

През 2023 г. в Украйна избухнаха няколко скандала във връзка с разточителни разходи, извършени от държавния бюджет по време на военно положение. Освен всичко друго обществено възмущение предизвика и финансирането на развлекателни сериали от Министерството на културата и информационната политика, в резултат на което беше уволнен шефът на ведомството. Въпреки това бюджетът за 2024 г. отново включва 440 милиона гривни, или 12,2 млн. USD, за производство на телевизионни сериали. Както Железняк подчерта по-рано, когато проектобюджетът беше преработен за второ четене с цел намаляване на външните заеми, тази сума остана непроменена.

Украйна прие бюджет за 2024 г. с дефицит от 43,5 млрд. USD. Според документа външните заеми на страната трябваше да възлязат на 41 млрд. USD. Въпреки това има опасения, че бюджетът включва повече приходи, отколкото са готови да осигурят западните партньори. През последните дни това безпокойство се засили още повече поради факта, че по време на срещата на върха на Европейския съюз, проведена в средата на декември, лидерите на общността не успяха да разрешат въпроса за отпускането на 50 млрд. EUR на Украйна в съответствие с четиригодишната програма за подкрепа на страна, а Конгресът на САЩ все още не одобри пакета за помощ за Киев от 61 млрд. USD. При тези условия на 20 декември Министерството на финансите на Украйна обяви приемането на редица мерки за активиране на вътрешния пазар на заеми, както и за максимизиране на приходите и намаляване на разходите на държавния бюджет, в резултат на което искането на Киев за предоставяне на външна помощ през следващата година със западната страна успя да го намали от 41 млрд. USD на 37,3 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    34 1 Отговор
    Айде сега на умряло куче нож почнахме да вадим. 8млн са смешни пари. Ще видите след войната колко украински мултимилионери ще се излюпят.
  • 2 Ами ДА...!

    25 2 Отговор
    Вече Гьобелсовата пропаганда за безкрайните укро-успехи на фронта се продъни и требе с нещо да отвличат вниманието на простолюдието,от неприятната за управляващите действителност на фронта ...!
  • 3 Гошо

    31 1 Отговор
    Във Варна все по-често виждам млади, здрави мъже, излизащи от хубави коли с украинска регистрация. Абе да не би войната да е приключила, а само ние да не сме разбрали?

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Да кажа

    26 4 Отговор
    Обръщам се към нашето проукраинско Правителство,към лицето Тагарев и онова нещо дето е министър председател-ТРЯБВА ВЕДНАГА И БЕЗПРЕКОСЛОВНО ДА ПОМОГНЕТЕ НА ВАШИЯ ПРИЯТЕЛ-ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН КАТО МУ ИЗПРАТИТЕ ВСИЧКИ УКРАИНЦИ НА ТЕРИТОРИАТЯ НА БЪЛГАРИЯ,ЗА ДА БЪДАТ МОБИЛИЗИРАНИ И ДА УЧАСТВАТ СЪС СВЕЖИ СИЛИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ! ЗЕЛЕНИЯ КАЗА ,ЧЕ МУ ТРЯБВАТ 500 000 ВОЙНИЦИ,ЗА ДА ПОКРИЕ ЗАГУБИТЕ! КАТО НЕГОВИ ПРИЯТЕЛИ ОТЗОВЕТЕ СЕ ВЕДНАГА!
  • 5 То всъщност има

    18 0 Отговор
    много по-скандални неща там. Като 3 млрд гривни от бюджета за районите, които реално вече се управляват от руснаците, обаче там намират за какво да ги разходват. В държавния им телемаратон непрекъснато се появяват украинските кметове на Мелитопол и Мариупол, които са се изнесли някъде, мисля, че единият пребивава в Италия, но изказват "квалифицирани" мнения колко зле било при руснаците. Спомнете си миналата година как вещаеха холера и какво ли не за Мариупол, а градът не спира да се изпълва с хора и някак не личи да им е зле там. Няма да допуснеш каква разруха беше само преди година.
  • 6 Не само във Варна,

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    но и в София е пълно със суперлуксозни нови коли с украинска регистрация, които нарушават пътните правила и не си плащат за Зелена и Синя зона /както ние, обикновените българи/, с нахални украинки и техните невъзпитани деца, които изпотрошават нашите детски площадки /за които ние плащаме данъци/, с украинци, които продават с надменно изражение /което обществена тайна/ дрога в центъра на София. Дали някои ще защити нас, българите, от тази напаст?!

    Коментиран от #8, #10

  • 7 За протокола

    3 3 Отговор
    Един от най-любимите сериали на украинците е руския "СЛОВО ПАЦАНА. КРОВЬ ПО АСФАЛТЕ"!
  • 8 Хаха

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Не само във Варна,":

    Това в някой от новите сериали по телевизията ли го гледа?
  • 9 Мдаа

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Не завиждай на ближния е една от десетте божи заповеди!
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Не само във Варна,":

    Защо не се обадихте в полицията господине?
  • 11 Гост

    5 1 Отговор
    Ееее, ми то каква война ще е ако няма култура?
    Фарс е всичко, ама глупаците трудно проглеждат истината…!
  • 12 мишо

    3 0 Отговор
    95ти квартал и те да захлебат
  • 13 Да, да

    5 0 Отговор
    С нещо трябва да се отвлича вниманието на "материала" от реалността!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.