Last news in Fakti

15 Януари, 2024 10:33 1 466 4

В Украйна арестуваха хакер, откраднал над 2 млн. USD

  • украйна-
  • хакер-
  • кражба-
  • пари-
  • арест

Измамата е станала чрез криптовалути

В Украйна арестуваха хакер, откраднал над 2 млн. USD - 1
Снимка: Shutterstock

Националната полиция на Украйна задържа хакер, който чрез сложна схема е откраднал над 2 млн. USD в криптовалути, съобщи Европейската полицейска агенция (Европол) в прессъобщение.

Според организацията 29-годишният престъпник е задържан в град Николаев. За да се обогати, той използва т. нар. криптоджакинг - разпространение на зловреден софтуер върху устройствата на други потребители за скрито копаене на криптовалута.

„Нападателят беше задържан след многомесечно тясно сътрудничество между украинските власти, Европол и услугата за съхранение на облачни данни. Смята се, че той успя да получи най-малко 2 млн. USD в криптовалути".

Използвайки криптоджакинг, престъпниците могат да избегнат плащането за необходимите сървъри и капацитет, чиято цена обикновено надвишава печалбата. Жертвите на нападателите, които не забелязват факта на копаене, търпят загуби под формата на износване на оборудването, по-бавен мрежов трафик, увеличени сметки за електричество и използване на облачно пространство за съхранение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    4 2 Отговор
    Едва ли са го задържали, по-скоро са го привлекли за съдействие. Отдавна се чудят как да откраднат едни замразени руски активи.
  • 2 УКРАЙНА🇺🇦

    1 4 Отговор
    Доживотен затвор
  • 3 Петърчо

    6 0 Отговор
    Сега зеления ще ги вземе и използва за подпомагане на Колумбийската икономика.
  • 4 29-годишният престъпник

    1 0 Отговор
    защо бе копае на фронта вместо криптовалути