Отидете към основна версия

3 438 21

Индия с рекордни запаси на злато и валута

  • индия-
  • валутен резерв-
  • златен резерв-
  • рекорд

Достигнаха рекордните 645 милиарда долара

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Златните и валутните резерви на Индия достигнаха 645,6 млрд. USD, което е исторически рекорд за страната. „Индийските златни и валутни резерви достигнаха исторически рекорд от 645,6 млрд. USD към 30 март 2024 г.“, каза ръководителят на Централната банка на Индия Шактиканта Дасна пресконференция след среща на Комитета по парична политика на RBI.

Той припомни, че през 2021 г. златните и валутните резерви за първи път надхвърлиха границата от 640 млрд. USD, но след това, на фона на глобалните икономически проблеми и геополитическата ситуация, изтичане на доларови активи от развиващите се страните започнаха, в резултат на което златните и валутните резерви намаляха до приблизително 524 млрд. USD.

"Индийската рупия остана (през финансовата 2023-2024 г.) най-стабилната сред основните валути в света. Относителната стабилност на валутата отразява здравите макроикономически основи на Индия, финансовата сила и подобряващите се външни икономически показатели“, каза Дас.

Той подчерта, че RBI в това отношение остава ангажирана с осигуряването на справедлива пазарна стойност на рупията. „Но основният ни фокус е да създадем чадър, голяма предпазна мрежа, която ще ни помогне, когато икономическият цикъл се промени и облаците се съберат отново“, добави Дас.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини