Отидете към основна версия

3 736 24

Нарастващо отхвърляне на политиката на САЩ

  • брикс-
  • икономика

За това сигнализира срещата на БРИКС

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Участието на глобалния Юг в срещата на външните министри на страните от БРИКС и техните партньори този юни в Нижни Новгород отразява нарастващото недоволство от политиката на САЩ в света и подкопава глобалното господство на Вашингтон, се казва в статия, публикувана в американското списание Newsweek.

Според неговите оценки, все повече държави в света „са недоволни от политиката на САЩ, опитвайки се да намерят алтернатива на американоцентричния световен ред и да подкрепят тенденцията за отдалечаване от долара“. По време на среща, проведена от 10 до 11 юни в Нижни Новгород с участието на повече от 20 държави от глобалния Юг, страните от БРИКС обсъдиха създаването на нова международна система, която да отчита по-добре техните интереси и да отслаби хегемонията на Запада страни в областта на сигурността, управлението и финансите. Антизападните настроения, споделяни от БРИКС и глобалния Юг, служат като основа за тяхното политическо сближаване и сътрудничество, отбелязва изданието.

Според вестника агресивната политика на санкции на Вашингтон подкопава основите на влиянието му в света. Санкциите на САЩ обхващат 29% от световната икономика и 40% от световните петролни резерви. Държавите, които притежават тези резерви, могат да търсят начини да заобиколят санкциите и да дедоларизират търговията. Съединените щати използват санкции, за да принудят други държави да променят политиката си, но, както пише Newsweek, ограниченията рядко постигат предвидените цели.

Срещата на министрите на външните работи на БРИКС се проведе в Нижни Новгород на 10-11 юни. Това е първата среща на ръководителите на дипломатическите ведомства на страните от БРИКС след разширяването на асоциацията, на която присъстваха и външните министри на редица държави, които не са включени в групата. През август 2023 г. шест нови членове бяха поканени в БРИКС, включително Аржентина, но в края на декември тя отказа да се присъедини. Пет нови членове - Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия - започнаха работа в БРИКС на 1 януари.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 58 гласа.

Свързани новини