Отидете към основна версия

2 052 17

S&P понижи рейтинга на Украйна

  • standard&poor’s-
  • украйна-
  • рейтинг

Нивото пада до "избирателно неизпълнение"

Снимка: Shutterstock

Международна рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Украйна до "SD" (просрочени определени финансови задължения, но все още има възможност да изпълни другите си ангажименти навреме), се казва в изявлението.

„Разбираме, че Украйна възнамерява да започне официално преструктуриране на някои от своите еврооблигации чрез оферта за обмен. Разбираме също, че правителството е решило да спре плащанията по засегнатите облигации, докато започне преструктурирането. В тази връзка правителството не изплати купонния доход по еврооблигациите от 2026 г. на 1 август 2024 г., когато плащането трябваше да се извърши, и не очакваме плащане в рамките на гратисния период от 10 работни дни, предвиден в споразумението, ”, се казва в изявлението.

"Следователно понижихме нашите дългосрочни и краткосрочни рейтинги в чуждестранна валута (FC) на Украйна до "SD/SD" (селективно по подразбиране) с "CC/C" и рейтинги за емисията еврооблигации от 2026 г. на "D" (по подразбиране) с "CC". Ние също потвърдихме нашия "CC" за останалите приоритетни необезпечени дългови задължения на Украйна в чуждестранна валута“, отбелязва агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини