Отидете към основна версия

3 188 14

Четири държави създадоха компания за специални кабели, които да се положат на дъното на Черно море

Това са Грузия, Азербайджан, Румъния и Унгария

Електроразпределителни компании от Грузия, Азербайджан, Румъния и Унгария подписаха споразумение за създаване на съвместно производствено съоръжение, което ще бъде част от проект за полагане на електрически кабел по дъното на Черно море, съобщи Министерството на икономиката на Грузия.

В Букурещ се проведе среща на министрите на страните, участващи в проекта за Зелен енергиен коридор. Споразумение за създаване на съвместно производство беше сключено на среща между електроенергийните компании на Грузия, Азербайджан, Румъния и Унгария, които участват в разпределението на електроенергия в своите страни.

Правителствата на Азербайджан, Унгария, Грузия и Румъния подписаха споразумение за стратегическо партньорство в развитието и доставката на зелена енергия на 17 декември 2022 г. в Букурещ. Той включва полагане на кабел по дъното на Черно море за пренос на електроенергия с мощност 1 GW. Линията ще бъде с дължина 1195 км и е проектирана да доставя електроенергия, произведена в Азербайджан, през Грузия и Черно море до Румъния за последващо транспортиране до Унгария и останалата част от Европа. През юни 2023 г. България обяви намерението си да се присъедини към проекта. Очаква се полагането на кабела да отнеме 3-4 години.

В началото на март Давиташвили обяви, че властите на Грузия, Азербайджан, Унгария и Румъния обмислят възможността за създаване на съвместна компания за полагане на електрически кабел по дъното на Черно море. Както беше съобщено след срещата на енергийните министри на страните, участващи в проекта, която се проведе в Тбилиси през май, компанията ще бъде базирана в Букурещ.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.

Свързани новини