3 Септември, 2024 18:39 3 187 14

Четири държави създадоха компания за специални кабели, които да се положат на дъното на Черно море

Това са Грузия, Азербайджан, Румъния и Унгария

Електроразпределителни компании от Грузия, Азербайджан, Румъния и Унгария подписаха споразумение за създаване на съвместно производствено съоръжение, което ще бъде част от проект за полагане на електрически кабел по дъното на Черно море, съобщи Министерството на икономиката на Грузия.

В Букурещ се проведе среща на министрите на страните, участващи в проекта за Зелен енергиен коридор. Споразумение за създаване на съвместно производство беше сключено на среща между електроенергийните компании на Грузия, Азербайджан, Румъния и Унгария, които участват в разпределението на електроенергия в своите страни.

Правителствата на Азербайджан, Унгария, Грузия и Румъния подписаха споразумение за стратегическо партньорство в развитието и доставката на зелена енергия на 17 декември 2022 г. в Букурещ. Той включва полагане на кабел по дъното на Черно море за пренос на електроенергия с мощност 1 GW. Линията ще бъде с дължина 1195 км и е проектирана да доставя електроенергия, произведена в Азербайджан, през Грузия и Черно море до Румъния за последващо транспортиране до Унгария и останалата част от Европа. През юни 2023 г. България обяви намерението си да се присъедини към проекта. Очаква се полагането на кабела да отнеме 3-4 години.

В началото на март Давиташвили обяви, че властите на Грузия, Азербайджан, Унгария и Румъния обмислят възможността за създаване на съвместна компания за полагане на електрически кабел по дъното на Черно море. Както беше съобщено след срещата на енергийните министри на страните, участващи в проекта, която се проведе в Тбилиси през май, компанията ще бъде базирана в Букурещ.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 12 Отговор
    Добре че е руската АЕЦ в Турция, та Ганчо да цоца.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пешо

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А нашите само се карат... да става народа со сопа и добра дума се постига повече отколкото само с добра дума.... стига са се угояеали тези дерибеи горе..

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тия

    6 2 Отговор
    да не избият рибата ???
  • 8 Христофор

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Сакън , недей споменава нашите. Ще изчезне кабела или ще се окаже ,че не е рентабилен щото парите ги няма.
  • 9 Гневен

    9 0 Отговор
    Недйте писа такива новини, че ще се изподавят чаветата да го търсят.
  • 10 Фиууууууууу

    8 3 Отговор
    Абе ние къде сме в тая работа? Никой ли вече не ни уважава като държава? Що за бунище се превърнахме последните 30 години...

    Коментиран от #14

  • 11 Де е Илия, на кирия

    5 5 Отговор
    Е, значи и ток ще има от къде да си купим. За какво ни е тогава нова ядрена централа? Слагаме панелите на покрива, по баирите ветрогенератори, а те нямат разходи за горива. Само за някаква поддръжка или аварийни ремонти, но те и другите централи имат същите разходи, а освен това допълнително е и денонощния разход за някакво гориво, което също струва пари. По същия начин купуваме един автомобил много изгодно, но на всеки две-три години го плащаме още веднъж с цената на изразходваното гориво. Ядрено гориво не можем да си произвеждаме сами, а цената само на транспорта му не е като тази на картофите. Да не говорим за цената за изкарване от употреба на един ядрен реактор. Всичко това обаче се калкулира в нашите сметки за ток и българите плащаме най скъпия ток в Европа макар, че произвеждаме най евтиния в Козлодуй.
  • 12 Чичака

    3 0 Отговор
    Никой не е намерил дъното.
  • 13 Анонимен

    5 2 Отговор
    Само България не знае къде се намира на картата
  • 14 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Фиууууууууу":

    За кой гласува тези 30г.!?