Отидете към основна версия

885 14

Германският министър на икономиката се обяви против затварянето на заводите на Volkswagen

  • volkswagen-
  • германия-
  • правителство-
  • роберт хабек

Правителството е с ограничени възможности да подпомогне Volkswagen

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вицеканцлерът и министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек призова ръководството на германския автомобилен гигант Volkswagen (VW) да се въздържа от затваряне на заводи. „Производствените обекти трябва да бъдат запазени“, цитира агенция DPA Хабек. Намаляването на разходната структура според министъра не означава, че може „хладнокръвно“ да игнорирайте работната сила. В същото време той отбеляза, че иска да помогне на Volkswagen да оцелее през този период на намаляване на разходите, без да затваря заводи.

Ръководителят на Министерството на икономиката обаче посочи, че способността на правителството да подкрепя Volkswagen е ограничена. „Значителна част от задачите трябва да бъдат решени от самия Volkswagen“, обясни Хабек. „Това е работа на компанията“, каза той по време на посещение в завода на VW в Емден.

Освен това Хабек каза, че германското правителство планира да въведе данъчни стимули за потребителите на електрически превозни средства, използвани за бизнес цели. Той също така покани представители на индустрията на т.нар. автомобилна среща на върха на 23 септември.

На 19 септември Manager Magazin съобщи, че Volkswagen планира да съкрати до 30 000 работни места в Германия в средносрочен план. По-рано финансовият директор на VW Арно Антлиц посочи, че два завода може да са застрашени. Самият автомобилен производител не можа да потвърди тази информация. Преговорите между Volkswagen и профсъюза IG Metall, който представлява интересите на работниците, ще започнат на 25 септември.

На 10 септември вестник Bild съобщи, че ръководството на Volkswagen е прекратило гаранциите за работа на своите служители, които са били записани в трудовите им договори от 1994 г. насам, като по този начин е отворил пътя за възможни съкращения на персонал. На 2 септември DPA посочи, че Volkswagen ще позволи затваряне на заводи и съкращения на служители като част от програма за спестяване на разходи, приета през 2023 г. От гледна точка на борда трябва да се извърши голямо преструктуриране на марките на групата Volkswagen AG. Освен това ръководството смята, че поставените цели за икономия на разходи не могат да бъдат постигнати чрез предварително планирани съкращения на работни места чрез частично пенсиониране на служители и еднократни плащания.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини