Отидете към основна версия

414 1

SpaceX оспорва глоба от 633 000 USD

  • spacex-
  • глоба-
  • оспорване-
  • сащ

Санкцията е наложена заради нарушаване процедурата по безопасност при изстрелване

Снимка: ЕРА/БГНЕС

SpaceX изпрати писмо до Конгреса, оспорвайки глобата от 633 009 USD на Федералната авиационна администрация (FAA) за нарушения на безопасността при изстрелване. Текстът на писмото е публикуван на страницата на SpaceX в X (бивш Twitter).

Според SpaceX глобата е наложена неправомерно поради "системно неспазване на FAA" на техните задължения. Космическата агенция отбелязва, че „от близо две години SpaceX алармира за неуспеха на FAA да бъде в крак с бързо развиващата се търговска космическа индустрия и нуждите на националната сигурност на САЩ“. SpaceX твърди, че е „абсолютно ангажиран с осигуряването на безопасни операции“, но FAA показа неспособност да се справи с „сравнително незначителни“ случаи.

По-рано собственикът на SpaceX, Tesla и X, Илон Мъск, каза, че неговата компания никога няма да може да изпрати човек на Марс, ако FAA създаде бюрократични пречки пред тестването на космически кораби. Така предприемачът коментира публикация на един от потребителите на X, според която FAA решава, че е необходимо да се проведат допълнителни консултации за период от 60 дни относно възможното въздействие на шума по време на тестване на космическия кораб Starship върху среда.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини