Отидете към основна версия

2 628 0

М-тел донесе 400 млн. евро загуба на „Телеком Аустрия“

  • м-тел-
  • телеком аустрия

На 13 юни 2014 г. рейтингова агенция Standard & Poor е намали суверенния кредитен рейтинг на България от ВВВ на ВВВ-

„Телеком Аустрия“ официално обяви, че българското й подразделение М-тел е донесло загуби от 400 млн. евро. Това става ясно от официалното съобщение на компанията.

Тази загуба се дължи на свиващия се пазар на телекомуникационни услуги в България и високите капиталови разходи. Допълнително натискът на Европейската комисия за засилване на регулацията и сваляне на цените също е допринесъл за негативния финансов резултат.

Кризата в Украйна е изиграла негативна роля върху България.

Обезценката на активите на М-тел ще бъде отразена в консолидирания финансов отчет на Telekom Austria Group за първото полугодие на 2014 г. и ще се отрази негативно на нетния доход и собствен капитал.

Все пак компанията майка няма да ревизира обявения дивидент от 5 евроцента за акция.

Променените средносрочни макроикономически очаквания също водят до ревизирани очаквания за българския пазар на телекомуникации и развитието на българското дъщерно дружество. На 13 юни 2014 г. рейтингова агенция Standard & Poor е намали суверенния кредитен рейтинг на България от ВВВ на ВВВ- с очаквания за слаб икономически растеж, освен ако не се предприемат значими политически и структурни реформи.

Ройтерс отбелязва, че лошите макроикономически данни за България се съчетават със свиващия се дял на М-тел на местния пазар.

Ситуацията около М-тел не е била известна при сключването на сделката с America Movil и засега няма индикации, че след новината мексиканският милиардер Карлос Слим ще се оттегли от „Телеком Аустрия“, където е основен акционер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Шефът на Телеком Аустрия напуска

    Шефът на Телеком Аустрия груп Ханес Арметсрайтер напуска доброволно  на 31 юли т.г., съобщава австрийският вестник Курир. 48-годишният Арметср ...
    15.06.2015
    1 413
    0
  • M-Тел в профилактика през уикенда

    В събота и неделя "Мобилтел" (Mtel.bg) ще извърши планирана профилактика, съобщиха от компанията. Предстоящите действия са рутинни, обясн ...
    04.02.2012
    1 393
    12
  • Австрийци и турци оглеждат „Виваком“

    „Виваком“ е привлякъл вниманието на австрийци и турци, съобщават специализирани издания. Собственикът на българския мобилен оператор ...
    17.01.2012
    2 189
    1