Last news in Fakti

26 Юни, 2014 16:28 2 623 0

М-тел донесе 400 млн. евро загуба на „Телеком Аустрия“

  • м-тел-
  • телеком аустрия

На 13 юни 2014 г. рейтингова агенция Standard & Poor е намали суверенния кредитен рейтинг на България от ВВВ на ВВВ-

„Телеком Аустрия“ официално обяви, че българското й подразделение М-тел е донесло загуби от 400 млн. евро. Това става ясно от официалното съобщение на компанията.

Тази загуба се дължи на свиващия се пазар на телекомуникационни услуги в България и високите капиталови разходи. Допълнително натискът на Европейската комисия за засилване на регулацията и сваляне на цените също е допринесъл за негативния финансов резултат.

Кризата в Украйна е изиграла негативна роля върху България.

Обезценката на активите на М-тел ще бъде отразена в консолидирания финансов отчет на Telekom Austria Group за първото полугодие на 2014 г. и ще се отрази негативно на нетния доход и собствен капитал.

Все пак компанията майка няма да ревизира обявения дивидент от 5 евроцента за акция.

Променените средносрочни макроикономически очаквания също водят до ревизирани очаквания за българския пазар на телекомуникации и развитието на българското дъщерно дружество. На 13 юни 2014 г. рейтингова агенция Standard & Poor е намали суверенния кредитен рейтинг на България от ВВВ на ВВВ- с очаквания за слаб икономически растеж, освен ако не се предприемат значими политически и структурни реформи.

Ройтерс отбелязва, че лошите макроикономически данни за България се съчетават със свиващия се дял на М-тел на местния пазар.

Ситуацията около М-тел не е била известна при сключването на сделката с America Movil и засега няма индикации, че след новината мексиканският милиардер Карлос Слим ще се оттегли от „Телеком Аустрия“, където е основен акционер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА