Отидете към основна версия

14 650 0

Земеделци: Дянков да си ходи

  • зърнопроизводители-
  • фермери-
  • субсидия
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков, който вчера ги посъветва да се откажат от намерението си за национална ефективна стачка. Земеделците очакват среща с премиера, за да разберат дали орязаната субсидия за догодина ще се запази в Бюджет 2012.  Те недоволстват, че ще получат с 230 млн. лв. по-малко, въпреки че преди лятната ваканция са се договорили с управляващите за по-висока сума.

„Ще продължи ли линията на съзнателно пренебрежение и ощетяване на сектора „земеделие“? Ще се докаже ли отговорното държавническо мислене с изпълнение на подписаните договорености?“, питат зърнопроизводителите в отворено писмо до премиера Борисов.

Фермерите обясняват на премиера, че Симеон Дянков публично се е отказал от подписаното преди изборите споразумение за финансова рамка за субсидиите догодина в размер на 570 млн. лв.

„Недопустимо наглото и безотговорно поведение на европейски държавник и махленската му заплаха към близо 120 000 земеделски производители: „Да кротуват, че да не вадя сатъра!”, са основание демократично и отговорно да бъде поискана оставката на държавника, позволил си да подписва предизборно и с лека ръка да се отказва от подписа си след това“.

Земеделският министър Мирослав Найденов вчера също се обяви в защита на земеделците и против намаляването на субсидията. Реакцията на финансовия му колега бе противоположна – Дянков обяви, че ако протестират, липсващите пари на зърнопроизводителите лесно могат да бъдат пренасочени за други сектори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини