9 Ноември, 2011 13:02 1 638 0

И земеделците излизат на протест

  • протест-
  • фермери-
  • земеделие
И земеделците излизат на протест - 1
Снимка: БГНЕС

Нова протестна вълна се задава заради орязаната бюджетна субсидия за земеделския сектор за догодина. В Бюджет 2012 са заложени 230 млн. лв. по-малко, което е неприемливо, заяви Факти.бг председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Исканията на фермерите са категорични – да получат това, което им е обещано, а именно – да се изпълни подписаната през септември финансова рамка за следващата година в размер на 570 млн. лв.

Безсрочна национална стачка, зад която ще застанат 16 браншови организации,  ще бъде обявена, ако няма резултат след среща с премиера Бойко Борисов.

„Докато не се видим с премиера, няма да предприемаме действия. Изчакваме тази среща до първо четене на бюджета – около 16 - 17 ноември. Ако и той подкрепя Бюджет 2012 в този му вариант – орязан протестите ще бъдат в кърпа вързани“, обясни Христов.

Зърнопроизводителите се разочаровани, че са останали излъгани от управляващите.

„Преди лятната ваканция подписахме финансовата рамка за догодина за земеделието – 500 млн. лв. плюс 70 млн. за акциза. В момента в бюджета са 340 млн. лв. Явно това е популистки ход, защото излиза, че не се изпълнява. Чувстваме се  употребени и излъгани“, коментира Христов.

„Всички в сектор „земеделие” се чувстваме употребени и омерзени с подписване на финансовата рамка преди изборите, която не намери израз в проектобюджета за 2012 г.“, пише в протестна декларация.

Планираната стачка е безсрочна.

„За пореден път алармираме обществото, че липсата на правила в сектор „Земеделие” и политическото нежелание за въвеждането им ще се отрази пагубно върху един от малкото сектори, които в период на криза, влияе положително на външно търговското салдо и приходите в бюджета“, предупреждават фермерите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА