Отидете към основна версия

1 938 5

Нови коли и персийски килими за депутатите

  • народно събрание-
  • парламент-
  • бюджет-
  • коли-
  • килими

За нов автопарк и персийски килими ще харчи Народното събрание догодина, показва проектобюджетът му. За нови возила са заделени малко над 1,6 милиона лева.

Догодина в гаража на парламента трябва да паркират 25 коли, един микробус и един лекотоварен автомобил. Покупката се налага, защото повечето превозни средства са от 1996 и 1998 година. Возилата са в лошо състояние, трудни са за поддръжка, а и са опасни, предаде бТВ.

Народното събрание предвижда и други харчове през следващата година - за персийски килими и климатици, за да е топло на депутатите през зимата и прохладно през лятото.

За климатиците са предвидени 10 000 лева. Толкова се очаква да се похарчат и за килими в случай на нужда, ако старите се скъсат. 

„Ако сметнете колко килима можете да купите за 10 000 лева и колко квадратни метра са това, ще видите, че сумата е символична”, обясни Иван Славчов - главен секретар на НС.

Някои депутати не оправдават заложените харчове, други пък казват, че са нужни за имиджа на парламента и собствената им сигурност.

„Като гледам килимите, нищо им няма. Ако някой е решил, че трябва да се сменят, да си носи отговорността”, заяви Антон Кутев от Коалиция за България.

Заместник-председателят на ГЕРБ Валентин Николов пък сподели усещането си, когато се вози в парламентарна кола: „Понякога се притеснявам - тропа, хлопа. Това са доста стари коли”.  

В проектобюджета на парламента за догодина е записано, че капиталовите разходи ще бъдат около 8,2 милиона лева или с над 1,6 милиона лева повече от миналогодишните. Сериозно  перо в бюджета е и преустройството в пленарна зала на зала „Света София" в бившия Партиен дом. За това може и да отидат още 1,5 милиона лева. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини