Last news in Fakti

17 Ноември, 2011 08:54 944 0

Менда Стоянова: Ясна е новата опозиционна коалиция

  • бюджет-
  • нои-
  • менда стоянова
Менда Стоянова: Ясна е новата опозиционна коалиция - 1
Снимка: Архив/БГНЕС

В Бюджет 2012 е създадена възможност правителството да изтегли допълнителен заем от 4,2 милиарда. И през 2011 година имаше и има такава възможност, но правителството не се възползва от нея. Това каза пред „Денят започва“ по БНТ председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова.

Сумата е такава, защото е предвидена възможност да се рефинансира т.нар. "дълг на Милен Велчев", заемите за БДЖ и един резерв от 400 милиона лева. Категорично финансиране на АЕЦ "Белене" не е предвидено, заяви Менда Стоянова, отговаряйки на твърденията на Синята коалиция. Председателят на бюджетната комисията поясни с думите, че за да се финансира нещо, то трябва преди това да бъде разписано в бюджета - финансирането на "Белене" не е записано, така че тиражирането на подобни твърдения от страна на Синята коалиция, е само с политически характер, смята Стоянова.

По повод вчерашното гласуване на Бюджет 2012 на първо четене в пленарна зала Менда Стоянова изрази съжаление, че е надделял популизма и политическото говорене, както и желанието на дясната позиция да се изяви като контрапункт. При гласуването вчера стана ясно новото опозиционно мнозинство на всички онези, които гласуваха против бюджета – Синята коалиция, БСП, ДПС и "Атака", заяви Менда Стоянова. Обвиняваха ни, че сме в коалиция с "Атака", но сега виждаме с кого са в коалиция БСП, добави тя. Отношението към най-важния закон на държавата, според Стоянова, е най-показателно за това кой на каква страна е и с вчерашното си гласуване новата опозиционна коалиция се е легитимирала като противник на финансовата стабилност на България.

Менда Стоянова добави, че корекции на бюджета между първо и второ четене винаги е имало и сега ще ги има, но те ще бъдат уточняващи. Няма да има корекции на макропоказателите, твърдя го отговорно, заяви Стоянова. Според нея, бюджетът на България е разчетен на доста по-нисък ръст като приходи от този, който беше предвиден от родните и европейските анализатори – ръст на БВП от 2,9%. Приходите са смятани на ръст от 1% от БВП и приходите от данъци извън европейските средства са повишени само с 900 млн. лева, поясни Стоянова. Всичките тези 900 млн. лева отиват за намаляване на дефицит през 2012 спрямо дефицита за 2011 година, уточни тя, цитирана от БГНЕС.

На въпрос дали има достатъчно защитни механизми в бюджета, предпазващи от бъдещи злини, Менда Стоянова, заяви, че развитието на икономиката в Европа в следващите месеци-година не може да бъде прогнозирано на 100%. Икономическата наука и разглеждането на кризите в исторически план, които спохождат света, показват, че след излизането от една рецесия трудно веднага се влиза във втора и очакваме това да не се случи. За сега нямаме такива данни, заяви Менда Стоянова. Тя добави, че за нашата страната европейските фондове са шансът ни да привлечем средства.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА