Отидете към основна версия

750 1

Станишев: Държавата стана най-непредсказуемият фактор

  • сергей станишев-
  • бсп-
  • криза-
  • пес-
  • пенсии
Снимка: БГНЕС

Протестът на БДЖ, фермерите и на синдикатите са следствие от едно просто обстоятелство. По време на криза трябва да има предсказуемост. У нас държавата стана най-непредсказуемият фактор. Това заяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев.

Ако не беше толкова тъжно и трагично, щеше да бъде смешно – така лидерът на БСП Сергей Станишев, започна коментара си във връзка с пенсионната реформа.

Преди година правителството и синдикатите изготвиха някаква пенсионна реформа и ни казаха, че това е най-хубавата пенсионна реформа в целия ЕС. Там беше заложено от 2020-та година да е първото вдигане на възрастта за пенсиониране, припомни експремиерът.

По думите му в момента по един нагъл начин в парламента се внася нещо, което е шоково за хората. Не съм сигурен дали и утре няма да измислят още нещо, подчерта той.

Според него правителството не мисли и не прави нищо по въпроса с увеличаването на приходната част в бюджета. Вдигането на възрастта за пенсиониране, категоричен е Станишев, трябва да е последно действие, ако всички други мерки са изчерпани, а те според него не са.

Причината за това е, че в България хората живеят доста по-малко, отколкото в другите страни от ЕС. След няколко години мъжете, например, ще могат да ползват пенсии по три години средно, изчисли Станишев.

Той е категоричен, че БСП не приемат увеличаването на пенсионната възраст с четири месеца за някои категории труд през следващите няколко години. Според него правителството на Бойко Борисов "не прави нищо, за да увеличи приходите в бюджета". „Вдигането на възрастта трябва да е последна мярка, когато всички останали мерки са изчерпани", категорично предупреди Станишев.

„Моят първи приоритет е моята партия. Предстоят ни много сериозни изпитания", заяви Станишев, отговаряйки на въпрос дали ще се кандидатира за постоянен председател на ПЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини