Отидете към основна версия

940 1

Екоорганизации: Нека се намери нов собственик на ски съоръженията на Витоша

  • витоша-
  • лифт-
  • ски съоръжения

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” изразява своето несъгласие със собственика на ски съоръженията в Природен парк Витоша „Витоша ски” АД, който заяви, че този сезон няма да пуска лифтовете и влековете, защото законите и държавата му пречат. Това се казва в съобщение на коалицията, изпратено до медиите.

В последните дни фирмата «Витоша ски» се опитва да внуши, че не може да пусне лифтовете заради Закона за горите и несъгласувания от държавата специализиран устройствен план (сПУП) за разширение на ски зона Алеко, коментират еколозите.

Коалицията «За да остане природа в България» би искала да уточни:
• Функционирането на съществуващите лифтови и влекови съоръжения, собственост на «Витоша ски» АД, са отговорност на фирмата.
• Специализираният устройствен план за разширение на ски зона Алеко, не беше съгласуван от Министерството на околната среда и водите. Той планираше застрояване с нови писти и съоръжения на нови места, различни от съществуващите. Планът не беше одобрен, тъй като предвиждаше нарушения на Закона за защитените територии.
• Съответно въпросният план няма нищо общо с подробен устройствен план, който би уредил сервитута на съществуващите лифтове и влекове.
• Почистването на просеките под лифтовете може да се уреди не само чрез учредяване на сервитут, но и чрез наемане на земята под съоръженията. По този начин фирмата «Витоша ски» досега е ползвала терените за писти.
• Липсата на учреден сервитут към момента показва, че фирмата «Витоша ски» е ползвала земята под лифтове и влекове, без да заплаща каквото и да било на държавата. Заплащане е имало единствено за пистите.


За планинския туризъм много граждани разчитат на лифтовете и влековете в Природен парк Витоша, построени от общината дълго време, преди тя да ги продаде на «Витоша ски» АД. Ако собственикът не се справя с тяхното поддържане, общината следва да развали приватизационния договор за съоръженията и да намери нов собственик, уточняват природозащитниците.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини