Отидете към основна версия

1 540 3

ВМРО: Да кажем на Хилъри за Турция, Сърбия и Македония

  • вмро-
  • хилъри клинтън-
  • сащ-
  • македония-
  • турция-
  • сърбия
Снимка: EПА/БГНЕС

Предстоящото посещение на американския държавен секретар Хилъри Клинтън в София е подходящ момент България да поиска по-твърда политика спрямо Турция и съседите ни от бивша Югославия, смятат от ВМРО.

Според партията знаковата визита е от изключителна важност в „условията на зачестилите турски вмешателства в политическия живот на страната ни, както и на случаите на погазване на правата на българите в съседните Сърбия и Република Македония“.

„Необходимо е Сърбия да спре своеволията спрямо изявените българи от Западните покрайнини. България пък трябва да се застъпи енергично пред САЩ в полза на Македония в спора за името – за добруването на гражданите на югозападната ни съседка“, се казва в съобщение на партията, пратено до медиите.

От ВМРО твърдят, че българският президент следва да изиска специално отношение към политическата върхушка в Република Македония, основано на 4 основни принципа:  да се спре натиска срещу граждани на Р Македония с българско самосъзнание; да се спре речта на омразата срещу България и българските граждани; да се промени образователната система на Р Македония, за да спрат фалшификациите на общата ни история; да се реформират македонските специални служби и да се спре финансирането и насърчаването на незаконната сепаратистка организация ОМО „Илинден”.

Преди дни президентът Плевнелиев пред мемориала на жертвите на комунизма си спомни за принудителното помакедончване в Пиринския край. Посещението на първия американски дипломат е чудесна възможност нерешените въпроси с Република Македония отново да бъдат поставени, считат от ВМРО.

САЩ трябва да демонстрират загриженост и по повод растящия в Турция ислямизъм, както и неоосманската външнополитическа доктрина на Анкара. Сегашната турска политика на сближаване с Иран и открита конфронтация с Израел носи видими рискове за стабилността на международния политически процес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини