4 Февруари, 2012 12:04 1 493 4

България е проспала възможността за падане на визите за САЩ

  • николай младенов-
  • сащ-
  • визи-
  • acta-
  • иран
България е проспала възможността за падане на визите за САЩ - 1
Снимка: БГНЕС

За огромно съжаление българската страна малко е проспала възможността за падане преди няколко години на визите за пътуване в САЩ, проспала го е много безотговорно. Това заяви в предаването "Седмицата" на Дарик радио министърът на външните работи Николай Младенов.

При предходната администрация в САЩ критерият за процент отказани американски визи на български граждани, при падане под който можем да поискаме отпадане на визите, е бил по-нисък, посочи Младенов. Второто изискване пък е било да са напълно въведени биометричните паспорти, което не е било факт.

Сега имаме паспортите, но прагът е по-висок, обясни ситуацията министърът. Той допълни, че имаме доста работа и лобиране сега да свършим.

Въпросът за визите ще бъде сред темите, които външният министър ще обсъди с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която пристига утре у нас. При посещението се очаква да бъде подписано споразумение, с което в България да се признава трудов стаж, придобит в САЩ. 

„Двустранните отношения ще бъдат много важен аспект, както и инвестициите, как решаваме конкретни проблеми на българи, които са придобили трудов стаж в Америка, нашето сътрудничество тук на Балканите, сътрудничеството ни в Близкия Изток", oтбеляза още Младенов.

По повод скандала около подписаното от България търговско споразумение ACTA, Младенов посочи, че дебатите в парламента по него тепърва предстоят, защото за прилагането му се изисква ратификация на Народното събрание. В ратификационния акт ще бъде ясно записано откога и какво от споразумението прилагаме, подчерта той.

Личното мнение на Младенов е, че ако в интернет можеш да крадеш, можеш и да продаваш. Той посъветва тези, които продават да го правят по-добре.

По повод информациите от тази сутрин за убити в сирийския град Хомс над 200 души Николай Младенов коментира, че очаква днес дори Русия да смекчи позицията си по гласуването на резолюция на ООН, която да спре този цикъл на насилие в страната.

Относно взетото наскоро решение на ЕС да наложи петролно ембарго на Иран външният министър посочи, че това по никакъв начин няма да се отрази на България, защото страната не внася суровина от тази страна. Колебанията в цените на нефта, които ще дойдат в резултат на ембаргото след юли ще бъдат компенсирани от увеличеното производiтво на други страни, успокои Младенов.

Външният министър коментира и решението си да се раздели с двама от заместниците си - Константин Димитров и Димитър Цанчев, които стават съответно посланици в Лондон и в ЕС: „Те отиват на най-ключови места за България. В Брюксел, след изтичането на мандата на посланик Коцев, аз се нуждая от човек, който добре да може да ръководи голяма мисия, каквато е тази в Брюксел. Димитър Цанчев е един от най-перспективните български дипломати. По същия начин и в Лондон, където имаме нужда от ново форматиране на диалога ни с Великобритания. Така че Константин Димитров ще се справи блестящо с Лондон."

Николай Младенов добави още, че правителството е взело решение за временно суспендиране на работата на някои наши посолства: „Никъде по света реално ние не закриваме посолства, ние спираме работата им и тя се поема от други наши посолства в региона".


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 граматик

    0 0 Отговор
    ....Въпросът за виЗите....,може би,
    ...Личната/ж.р./ мнение/ср.р./.....
    -така се получава при онзи,който някога
    често е бягал от часовете по БЕЛ!
  • 2 papagal

    0 0 Отговор
    kolkoto si varnahme dalga ot irak,tolkova i vizite 6te padnat - nali zatova vlqzohme v Irak.Oredqt li se ne6tata s heroina i ot Avganistan 6te izlezem - prosto ma6inkata 6te raboti i bez na6ite raingeri :D a koito e iskal e nameril na4in da otide do falirala USA :D
  • 3 пълен малоумник имаме външен министър

    0 0 Отговор
    България нищо не е направила.Проспалото г..до говори на снимката и името муе николай младенов .
    Единствен и само той е заспалият в тази държава единствен и само той е тъпана назначен в външно въпреки че е пълен нескопосник забравил за кого рабори .
    Аман от незнаещи какво правят и приказват аман от сополивци с празни глави
  • 4 Тони-София 37г.

    0 0 Отговор
    ----Еми то на мен преди години не ми и трябваше виза ,но сега при това ваше управление на държавата имам нужда от такава! :)Та не може да тълкувате начинът като проспиване! :) Ей стига сте се клепали един друг ми работете за народът си а не само за себе си,и за "Еврото",че на година половината си заплата ви даваме за данъци и налози а вие се държите като махленски клюкарки!