Отидете към основна версия

26 481 68

Фейсбук се взриви заради убити куче и мечка

  • куче-
  • мечка-
  • взривиха-
  • интернет

Фейсбук се взриви заради убити куче и мечка.

Кръв върху снега, труп на куче и мозък, изтичащ от главата. Това е достатъчно, за да накара цялото интернет пространство да настръхне.

Пред трупа на зверски убитото животно позира Нурай Назим. В профила си във Фейсбук Нурай Назим публикува снимка с разстреляното кученце. Той позира доволно до него, текстът под снимката гласи: „От много мисли в главата му чорба". А пръснатият мозък на кучето се е разлял по снега, съобщава "Марица"

Жестокият фотос бързо се разпространява във Фейсбук чрез групата „PAW- Pazardjik Animal Welfare" и „Помощ на животинките в беда". Споделяна стотици пъти, коментирана от хиляди, снимката взриви интернет буквално за минути. Дори приятели на Нурай Назим го питат какво е направил на кучето и защо се хвали със садистичната си постъпка.

Но дали това, че Нурай Назим позира пред убитото куче, директно го прави извършител? Може би не той е извергът, убил кучето?

„С времето осъзнаваме грешките, които са променили живота ни завинаги"

Макар че Нурай е активирал всичките защити на профила си във Фейсбук, все пак успяхме да се доберем до него.  Снимка на мъртвото куче не видяхме, може би не е обществено достъпна.

А какво научихме от профила му? Нурай Назим е активен интернет потребител. На стената си във Фейсбук обича да пише „сърцераздирателни целомъдрия" от типа на: „Постоянно отлагаме щастието си за неопределено време" или „Има неща, които искат своето време, и неща, които може само бог да вземе". „С времето осъзнаваме грешките, които са променили живота ни завинаги", гласи един от постовете му.

Дали обаче с времето Нурай Назим ще осъзнае каква грешка е допуснал, позирайки нагло до убитото куче и публикувайки снимката му? И ако - недай си Боже, той е застрелял кучето - осъзнава ли, че го чакат съд и присъда?

 

Другият случай е с убита мечка, която  скандализира „Фейсбук“

Снимки на огромна убита мечка, увиснала на въже и с локва кръв под нея, предизвикаха възмущение в социалните мрежи, съобщава "Мироглед".

Това, което особено скандализира хората, са позиращите край убитата мечка хора, които с явна гордост са се похвалили с жестоките кадри във „Фейсбук“. Един от тях се е снимал до кървящата мечката заедно с детето си.

Снимките са публикувани първоначално от Добрин Заеков, а на заден фон се вижда табела на Държавно ловно стопанство (ДЛС) „Росица“ в местност Лъгът. Не е ясно кога са правени кадрите, но са качени в албума му във „Фейсбук“ на 5 февруари. От ловното стопанство отрекоха Заеков да е техен служител. Според информацията в социалната мрежа той живее в Габрово, на 25 години е и се увлича от риболов. На самите кадри с мечката са други хора.

„Не сме имали отстреляна мечка от началото на тази година, обясни пред „Дневник“ Юлиян Костадинов, началник на ловната дейност в ДЛС „Росица“, според когото снимките са стари.

Според природозащитници кадрите са снимани пред пункта за преработка на дивечово месо в стопанството, който е изграден със средства от Германия и беше открит през 2008 г. Някои от хората на снимките вероятно са служители в пункта, защото са в униформи и с ръкавици за дране на животни.

Мечките са защитен вид и отстрелът им е принципно забранен. По реда на изключенията обаче се разрешава ограничен трофеен лов в ловните стопанства. Всяка година специална национална комисия за мечките определя в кое стопанство колко мечки могат да бъдат отстреляни на базата на мониторинга на популацията.

За 2011 г. квотата за отстрел на мечки в цялата страна е била 17 животни, каза за „Дневник“ Райна Хардалова, началник на отдел „Биоразнообразие“ в МОСВ. По думите й обаче тази квота не е изпълнена. Министерството разполага с данни до началото на октомври, като дотогава са били отстреляни само 4 животни. Квотата за тази година все още не е определена, което значи, че разрешения за отстрел на мечки не са издавани, обясни Хардалова.

Животното от снимките е особено красиво и е с размерите на гризли, коментираха природозащитници. Дори то да е отстреляно законно, остава възмущението от перченето на ловците с окървавения му труп в социалните мрежи. „Сякаш колкото по-красиво нещо унищожиш, толкова по-горд трябва да бъдеш,“ коментират ядосани потребители във „Фейсбук“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мързеливите активисти на интернет

    <p style="text-align: justify;"> Те отделят доста време на компютъра. Сприятеляват се, like-ват, tweet-ват, споделят, коментират. Пъл ...
    14.04.2012
    4 638
    0
  • Мечка – каратист (видео)

    Мечка – каратист се появи в Русия. Уникалното видео на мецаната, която върти умело дървен стик с лапи, стана хит в YouTube. Хищникът изглежда ...
    28.02.2012
    3 115
    0