Отидете към основна версия

914 0

Изплатени са 115 050 лв. на пострадали от наводненията

  • тотю младенов-
  • наводнения-
  • пострадали-
  • харманли-
  • бисер-
  • хасково
Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика изплати общо 115 050 лв. на пострадалите от наводненията 354 семейства. Средствата са изплатени чрез Дирекциите „Социално подпомагане” на Агенцията за социално подпомагане и са задоволяване на неотложни нужди на населението в бедстващите райони на наводненията, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес в Хасково.

Преди това той се срещна с директорите на териториалните структури на АСП  в общините Хасково, Харманли, Любимец, Свиленград, кметовете на с. Бисер и с. Лешниково и граждани.


Дирекцията „Социално подпомагане” в Харманли е изплатила еднократна помощ в максимален размер от 325 лв. на 154 семейства (137 семейства от с. Бисер и 17 семейства от с. Лешниково), а териториалната структура на АСП в Свиленград е подпомогнала 145 семейства (95 семейства от  Свиленград  и 50 семейства от Любимец). В Дирекция „Социално подпомагане” - Гълъбово са изплатени еднократни помощи за 40 молби-декларации от пострадалите в  с. Обручище, с. Мъдрец и с. Искрица. Териториалната структура на АСП в  Раднево е изплатила еднократни помощи на 9 семейства.
Министър Младенов напомни, че одобрените от Министерски съвет средства в размер на 80 000 лв. за еднократна финансова помощ на законните наследници на 8-те починали лица при наводненията са изплатени.
Пред журналисти и граждани той благодари на директорите на териториалните структури на АСП, на служителите за 24-часовите дежурства от първия ден на наводненията, за оказаната психологическа помощ на хората и за добрата организация по събирането и транспортирането на помощите за бедстващите райони. Министър Младенов изрази задоволство от координацията между областната  и кметските администрации, работата на депутатите на ГЕРБ и всички териториални структури на МТСП в Хасковския регион.


Министър Младенов напомни, че МТСП чрез Агенцията по заетостта разкри 50 работни места в аварийни групи за изпълнение на неотложни действия по спасителни и възстановителни работи за общините Харманли /30 работни места/ и Свиленград /20 работни места/. Периодът на работа на аварийните екипи е 9 февруари – 31 март 2012 г. по национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”.
МТСП е първата институция, която даде реални средства на бедстващото население, допълни областният управител на Хасково Ирена Узунова. По нейните думи това е оказало голяма психологическа подкрепа на пострадалите от наводненията.


Програмата на министър Младенов днес продължава с посещение на община Ловеч, където той ще присъства на откриването на завода на компанията за производство на автомобили Great Wall в с. Баховица.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ООН алармира за риск от наводнения

    Части от Централна и Източна Европа, които бяха парализирани от снега, може да бъдат изправени пред нови разрушения и жертви от наводнения при топе ...
    21.02.2012
    1 456
    0
  • Отпускат 13,3 млн. лв. за бедстващите райони

    Извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет се проведе днес по разпореждане на минист ...
    21.02.2012
    785
    0