Отидете към основна версия

1 026 1

НПО-та искат повече време за обсъждане на закона за образованието

  • образование-
  • обсъждане

Близо 20 неправителствени организации се обявиха срещу недопустимо краткото, според тях, време за обществено обсъждане на новия проектозакон за образованието. В отговорено писмо до председателя на Народното събрание, председателя на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, до министъра на образованието те заявяват, че определения двуседмичен срок за обществено обсъждане е крайно недостатъчен.

НПО-тата настояват срокът да бъде удължен до вземане на решение от Комисията по образованието за внасяне на първо четене в Народното събрание. МОМН да публикува проектите за стандартите по проектозакона преди внасянето му в Комисията по образованието и да направи публично обобщение на получените мнения по закона с участие на граждански организации за осигуряване на прозрачност на процеса.

Според организациите, подписали писмото, Министерство на образованието трябва да изрази становище по получената обратна връзка и да идентифицира приетите и неприети мнения и предложените корекции на проектозакона.

Преди внасяне на проектозакона на първо четене в Народното събрание, Комисията по образование да организира отворено заседание, на което да бъдат представени обобщените обществени мнения по проектозакона от гражданските организации, а дискусиите по проектозакона в парламента да се излъчват на живо в интернет или по телевизията.

Вярваме, че приемането на нашите предложения ще осигури толкова необходимия прозрачен и същностен обществен диалог по предложението за Закон за предучилищното и училищното образование. Мненията на гражданите и организациите ще бъдат събирани и обобщавани на адрес: www.progresivno.org с електронна поща: info@progresivno.org.


Декларацията е приета от следните неправителствени организации: Институт за прогресивно образование, Асоциация "Родители",  Фондация "Пайдея", Инициативен родителски комитет, Център за независим живот,  Професионален форум за образованието, Център за образователни инициативи, Детска къща "Монтесори", Форум за наблюдение и анализ на публични политики, Сдружение по антропософска лечебна педагогика и социална терапия, НПО "Надежда за нас-2007", Гражданска инициатива за семейството, Център за приобщаващо образование, Сдружение "Елисавета Кларк и Пенка Касабова", Фондация за човешки отношения, БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании, Сдружение „Новото образование“.

Електронната петиция може да се види на адрес: http://www.peticiq.com/novzakonobrazovanie
Работата по събиране и обобщение на мнението е напълно прозрачна на адрес: http://progresivno.org/display/NEWEDULAW

Подписите и електронните съобщения за присъединяване към декларацията се пазят в офиса на Института за прогресивно образование и са достъпни при поискване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини