Отидете към основна версия

1 308 9

Влизаме наполовина в Шенген през септември?

  • цветан цветанов-
  • шенген
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че през септември България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространството на двуетапен режим. Това заяви след заседанието на Съвета “Правосъдие и вътрешни работи” в Брюксел вътрешният министър Цветан Цветанов.

По думите му, без мнения против, Съветът е приел през септември да гласува присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Той съобщи, че се е срещнал с холандския министър по имиграцията и по въпросите на бежанците Герд Лерс.

„Оценката, която се дава за реалното състояние днес на България и на Румъния, ни обнадеждава за промяната в позицията на Холандия, трябва да разясняваме на нашите холандски партньори предприетите мерки”, заяви Цветанов.

Той отбеляза, че министрите са решили да бъдат изготвяни годишни отчети как държавите в Шенген спазват критериите за членство в зоната. Обсъдени са и предприетите от Гърция мерки за охрана на външните граници на ЕС.

Цветанов съобщи, че операция „Посейдон” на Агенцията на ЕС за координация на оперативното сътрудничество по европейските граници "Фронтекс" ще продължи и през следващата година. В нея участват и представители на Холандия. Тема на разговор по време на заседанието на Съвета са били и мерките срещу трансграничната организирана престъпност и общите усилия в областта на киберсигурността.

Транзитиращите и гастролиращите банди са посочени като основни заплахи. По време на заседанието министър Цветанов е поставил въпроса за получаването на по-бързи отговори на следствените поръчки по дела срещу групи, заподозрени в измами с ДДС. Според него скоростта на изпълнението на поръчките възпрепятства по-бързото правораздаване по такива престъпления.

Министрите на вътрешните работи са обсъдили и информационният обмен между европейските служби, като е уточнено, че той трябва да бъде в реално време, а файловете на Европол да съдържат максималната възможна информация за оформянето на анализи, какви са предизвикателствата и заплахите на отделните държави.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини