Отидете към основна версия

986 1

Тотю Младенов: ОЦК-Кърджали е воден към фалит

  • оцк-кърджали-
  • валентин захариев

Оловно-цинковият комбинат в Кърджали е воден към очевиден фалит и полицията работи по няколко версии. Това каза социалният министър Тотю Младенов, който се намира при протестиращите работници в предприятието, предаде бТВ.

„Трябва да свършим доста работа с двата синдиката,” каза още Младенов. По думите му ще бъдат подадени искове от името на работници за изплащането на заплатите и за лихвите, които се дължат за съответните периоди.

Социалният министър добави, че освен за трудови възнаграждения, предприятието на концесионера Валентин Захариев дължи пари още на ВиК, общината и на „Язовири и каскади”. Според Младенов трябва да се потърси наказателна отговорност за това, че собственикът не е обявил, че не може да покрива задълженията си.

Протестите в ОЦК-Кърджали продължават. И днес работниците ще блокират за един час пътя между Хасково - Кърджали. Това ще стане между 9.30 и 10.30 часа като акцията е получила разрешението на кмета на Кърджали. Очаква се и премиерът Бойко Борисов да отиде при протестиращите, придружаван от земеделския министър Мирослав Найденов.

В понеделник работници от комбината за цветни метали, които с месеци са без заплати, обявиха гражданско неподчинение.

Междувременно пък прокуратурата започна проверки на бизнесмена Валентин Захариев заради лошото финансово състояние на предприятията "Горубсо-Мадан" и "Оловно-цинковия комбинат" в Кърджали. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който е поръчал на полицията да събере доказателства и за умишлено водене към фалит.

Стана ясно, че задълженията на ОЦК-Кърджали само към банките са над 100 млн. лева. От началото на годината цената на оловото и цинка се срина с една четвърт, твърдят анализатори, които следят лондонската борса и публичните компании като предприятието в Кърджали.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини