Отидете към основна версия

911 4

И Дянков преди изборите ще вдига пенсиите

  • симеон дянков-
  • пенсии
Снимка: БГНЕС

България ще върне швейцарското правило при определяне на пенсиите от 2013 г. Правителството търси варианти увеличението да е поне 3,5-4%. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков в интервю за в. "24 часа".

Швейцарското правило предвижда автоматично индексиране наполовина спрямо ръстта на БВП и наполовина с инфлацията.

Досега се предвиждаше, че от 2013 г. пенсиите ще се осъвременяват само с инфлацията, която за тази година се очаква да бъде около 2%.

След като цял мандат ГЕРБ обвинява Тройната коалиция в популизъм относно вдигането на пенсиите преди вота, догодина управляващите ще приложат същата политика.

Министър Дянков обяви, че се готви закон за ръководните длъжностти в държавата, където трябва да се сложи ред и в заплатите им, защото има диспропорции. Заплатата на финансовия министър е в пъти по-малка от шефовете на комисии и 5-6 пъти по-малка от тази на шефа на БНБ.

Няма как да е така, категоричен е министърът. Най високата заплата трябва да е на Цецка Цачева - председател на НС, после на президент, после на премиер и т. н. по йерархията, обяви Дянков.

Относно бонусите на митничари и данъчни Дянков се е отказал от идеята те да са по различна система от държавните чиновници. Ще увеличим заплатите на всички, обеща Симеон Дянков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини