28 Март, 2012 12:25 910 4

И Дянков преди изборите ще вдига пенсиите

  • симеон дянков-
  • пенсии
И Дянков преди изборите ще вдига пенсиите - 1
Снимка: БГНЕС

България ще върне швейцарското правило при определяне на пенсиите от 2013 г. Правителството търси варианти увеличението да е поне 3,5-4%. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков в интервю за в. "24 часа".

Швейцарското правило предвижда автоматично индексиране наполовина спрямо ръстта на БВП и наполовина с инфлацията.

Досега се предвиждаше, че от 2013 г. пенсиите ще се осъвременяват само с инфлацията, която за тази година се очаква да бъде около 2%.

След като цял мандат ГЕРБ обвинява Тройната коалиция в популизъм относно вдигането на пенсиите преди вота, догодина управляващите ще приложат същата политика.

Министър Дянков обяви, че се готви закон за ръководните длъжностти в държавата, където трябва да се сложи ред и в заплатите им, защото има диспропорции. Заплатата на финансовия министър е в пъти по-малка от шефовете на комисии и 5-6 пъти по-малка от тази на шефа на БНБ.

Няма как да е така, категоричен е министърът. Най високата заплата трябва да е на Цецка Цачева - председател на НС, после на президент, после на премиер и т. н. по йерархията, обяви Дянков.

Относно бонусите на митничари и данъчни Дянков се е отказал от идеята те да са по различна система от държавните чиновници. Ще увеличим заплатите на всички, обеща Симеон Дянков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    0 0 Отговор
    Стига сте се бъзикали с пенсиите,само търсите претекс за увеличаване на вашти заплати.Това обещание за пенсиите е сигурно за 7 или 8 път.Всяка година се обещава.
  • 2 ???

    0 0 Отговор
    Не говори смешки, говори и за Лихвите в банкитр Ще ги намалиш?
  • 3 qqqqqq

    0 0 Отговор
    Предстоят избори, нормално е в края на тази година правителството да пусне малко гювеч. Иначе няма втори мандат, ама така като гледам май догодина никой няма да гласува за тях, докараха хората до мизерия, не е нормално 30 - 35 годишни да получават инсулти и инфаркти, да не говорим че самоубийствата от немотия масово са скочили.
  • 4 Tони-София

    0 0 Отговор
    ----Бе вие от правителството наред с президента май си живеете в собствен идеялен и финансово стабилен свят! Българите изнемощяват с мизерно ниските минимални пенсий и заплати! Минималната пенсия трябва да я вдигнете с 300% ,както и заплатите! Казаното повишение от вас е поредната гавра с народа на фона на нарастващите цени за основните нужди на Българина!