Отидете към основна версия

13 295 24

Защо чалготека „Ориент 33“ все още работи?

  • ориент 33-
  • чалготека

Апелите за вдигането на нов Студентски град в Лозен граничат с научната фантастика. Те имат за цел да бетонират статуквото в кампуса, полза от което имат само ректорите, които прибират сериозни наеми

Даденото преди 2 седмици обещание от ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф.д.ик.н. Стати Статев да прекрати договора си с наемателя на една от най-посещаваните чалготеки в Студентски град „Ориент 33″, която се намира в имот на УНСС, на практика така и не е изпълнено, алармират от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град”.

След вълната от протести и обществено недоволство във връзка със заповед № 629 от 14 март 2012 г. на ректора на УНСС, с която той обяви търг с тайно наддаване за отдаване под наем на недвижим имот, който ще се „ползва за дискотека” и имаше за цел да служи за „удовлетворяване на социални контакти в извънучебно време”, проф. Статев се видя принуден да оттегли подписа си под вопросния скандален документ и дори са зарече пред медиите да затвори култовата дискотека „Ориент 33”, разположена в имот на УНСС.

Нещата обаче продължават по старому и чалготеката все така си функционира, като в нея ще се въртят кючеци и гюбеци и ще се лее обилно алкохол вероятно и през цялата Страстна седмица, в това число и на Разпети Петък, констатират с тревога в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град”.

Ректорът на УНСС е набор 1955 и не би трябвало все още да има проблеми с паметта по възрастови причини, отбелязват от Сдружението. А това ще рече, че проф. Статев едва ли от разсеяност е забравил да прекрати договорните си отношения с наемателите на въпросната чалготека, причината за поведението му и протакането очевидно е в желанието му и занапред да продължи да прибира наеми от нощния клуб, който той е настанил гостоприемно в имот на университета, смятат в Сдружението. Призивите от последните дни за вдигането на нов Студентски кампус в Лозен, които граничат с научната фантастика и целят да бетонират статуквото в Студентския град, също са от полза само и единствено за ректорите, които искат все така необезпокоявано да взимат сериозни наеми от чалгарниците и нощните заведения, категорични са в Гражданското сдружение. Повече от ясно е, че в условия на световна финансова криза е абсурд да се харчат милиарди за строеж на нов кампус на 20 км от центъра на София, това е чиста химера, но усиленото популяризиране на този „проект” от страна на някои ректори реално цели да отклони вниманието на обществеността от нерадостната ситуация в Студентски град, за да могат и за в бъдеще ръководствата на големите университети да развиват необезпокоявано рентиерска дейност, категорични са в Сдружението. Младите хора идват в Студентски град с нагласата да получат модерно, европейско образование, но уви, изведнъж попадат в среда, в която на почит са само чалга културата и чалга ценностите, което в крайна сметка в по-далечна перспектива води и до опростачване на нацията, заявяват с тревога активисти на Сдружението.

Ректор Статев в публичните си изяви често изтъква високия рейтинг на УНСС и го нарича с гордост „българския Харвард“, но професорът като че ли забравя, че в истинския Харвард в щата Масачузетс на ректорите още не им е хрумнала „гениалната” идея да отдадат под наем студентския си стол за разкриване на огромен нощен клуб, наричан от феновете на чалгата S-класата на поп-фолка, уточняват от Сдружението. Но въпреки крещящата липса на чалга дискотеки в сградите и учебните копрпуси на Харвардския университет, очевидно учебният процес там е на висота – неслучайно 75 Нобелови лауреати са били студенти или преподаватели именно на този прочут университет, припомнят от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град”.

От Сдружението продължават да настояват Сметната палата да извърши извънредна проверка за какви именно цели се харчат парите от наемите, които ректорското ръководство на УНСС събира от чалготеките и нощни клубове, които от години стопанисва. „Съществуват основателни съмнения, че тези немалки приходи могат да се трансформират и като сериозни бонуси към заплатите на ректорското ръководство”, допълват активисти на Сдружението ”Майки срещу насилието в Студентския град”. От Сдружението ще искат Инспекторатът на просветното министерство да инициира затварянето по график на чалготеките в Студентски град, които са настанени в имоти на държавни университети в нарушение на Закона за висшето образование. Веднага след това е редно да почне и процедура по отнемането от ректорите на столичните университети на помещенията, които те са давали и дават под наем за чалга кръчми, тъй като тази държавна материална база не се ползва от академичните ръководства за нуждите за образователната и научноизследователската дейност и очевидно не им е необходима, уточняват от Сдружението.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • УНСС затваря "Ориент 33"

    Ректорският съвет на УНСС, свикан на спешно заседание от ректора проф. Стати Статев, реши вчера да се предприемат правни действия за прекратяване н ...
    27.03.2012
    1 958
    0