Last news in Fakti

7 Април, 2012 11:36 13 283 24

Защо чалготека „Ориент 33“ все още работи?

  • ориент 33-
  • чалготека

Апелите за вдигането на нов Студентски град в Лозен граничат с научната фантастика. Те имат за цел да бетонират статуквото в кампуса, полза от което имат само ректорите, които прибират сериозни наеми

Даденото преди 2 седмици обещание от ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф.д.ик.н. Стати Статев да прекрати договора си с наемателя на една от най-посещаваните чалготеки в Студентски град „Ориент 33″, която се намира в имот на УНСС, на практика така и не е изпълнено, алармират от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град”.

След вълната от протести и обществено недоволство във връзка със заповед № 629 от 14 март 2012 г. на ректора на УНСС, с която той обяви търг с тайно наддаване за отдаване под наем на недвижим имот, който ще се „ползва за дискотека” и имаше за цел да служи за „удовлетворяване на социални контакти в извънучебно време”, проф. Статев се видя принуден да оттегли подписа си под вопросния скандален документ и дори са зарече пред медиите да затвори култовата дискотека „Ориент 33”, разположена в имот на УНСС.

Нещата обаче продължават по старому и чалготеката все така си функционира, като в нея ще се въртят кючеци и гюбеци и ще се лее обилно алкохол вероятно и през цялата Страстна седмица, в това число и на Разпети Петък, констатират с тревога в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град”.

Ректорът на УНСС е набор 1955 и не би трябвало все още да има проблеми с паметта по възрастови причини, отбелязват от Сдружението. А това ще рече, че проф. Статев едва ли от разсеяност е забравил да прекрати договорните си отношения с наемателите на въпросната чалготека, причината за поведението му и протакането очевидно е в желанието му и занапред да продължи да прибира наеми от нощния клуб, който той е настанил гостоприемно в имот на университета, смятат в Сдружението. Призивите от последните дни за вдигането на нов Студентски кампус в Лозен, които граничат с научната фантастика и целят да бетонират статуквото в Студентския град, също са от полза само и единствено за ректорите, които искат все така необезпокоявано да взимат сериозни наеми от чалгарниците и нощните заведения, категорични са в Гражданското сдружение. Повече от ясно е, че в условия на световна финансова криза е абсурд да се харчат милиарди за строеж на нов кампус на 20 км от центъра на София, това е чиста химера, но усиленото популяризиране на този „проект” от страна на някои ректори реално цели да отклони вниманието на обществеността от нерадостната ситуация в Студентски град, за да могат и за в бъдеще ръководствата на големите университети да развиват необезпокоявано рентиерска дейност, категорични са в Сдружението. Младите хора идват в Студентски град с нагласата да получат модерно, европейско образование, но уви, изведнъж попадат в среда, в която на почит са само чалга културата и чалга ценностите, което в крайна сметка в по-далечна перспектива води и до опростачване на нацията, заявяват с тревога активисти на Сдружението.

Ректор Статев в публичните си изяви често изтъква високия рейтинг на УНСС и го нарича с гордост „българския Харвард“, но професорът като че ли забравя, че в истинския Харвард в щата Масачузетс на ректорите още не им е хрумнала „гениалната” идея да отдадат под наем студентския си стол за разкриване на огромен нощен клуб, наричан от феновете на чалгата S-класата на поп-фолка, уточняват от Сдружението. Но въпреки крещящата липса на чалга дискотеки в сградите и учебните копрпуси на Харвардския университет, очевидно учебният процес там е на висота – неслучайно 75 Нобелови лауреати са били студенти или преподаватели именно на този прочут университет, припомнят от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град”.

От Сдружението продължават да настояват Сметната палата да извърши извънредна проверка за какви именно цели се харчат парите от наемите, които ректорското ръководство на УНСС събира от чалготеките и нощни клубове, които от години стопанисва. „Съществуват основателни съмнения, че тези немалки приходи могат да се трансформират и като сериозни бонуси към заплатите на ректорското ръководство”, допълват активисти на Сдружението ”Майки срещу насилието в Студентския град”. От Сдружението ще искат Инспекторатът на просветното министерство да инициира затварянето по график на чалготеките в Студентски град, които са настанени в имоти на държавни университети в нарушение на Закона за висшето образование. Веднага след това е редно да почне и процедура по отнемането от ректорите на столичните университети на помещенията, които те са давали и дават под наем за чалга кръчми, тъй като тази държавна материална база не се ползва от академичните ръководства за нуждите за образователната и научноизследователската дейност и очевидно не им е необходима, уточняват от Сдружението.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТТТ

    4 0 Отговор
    Абе проверявайте си източниците бе. Тази "чалготека" е пред затваряне от половин година поради липса на клиенти. Вие тука я изкарахте най-вървежното място и едва ли не извора на всички злини в студентски град.

    На тия "майки срещу нещо си" ще им кажа да си гледат работата. Като "безцените" им душички са държани на каишка до този момент и не са пускани след 22ч навън и сега видят "слободия" и ела виж какво става. Никой не ви е виновен че не можете да си гледате децата. Да не говорим за "гениалното" искане - без чалга?!?! Ами то и аз искам да няма цигани в моя квартал, но сигурно сте чували за едно нещо наречено дискриминация?

    популисти сте всички!!!!
  • 2 Djey

    2 0 Отговор
    Най- голямата простотия е всички проблеми на Студентски град да се определят като следствие от чалгата или какъвто и да било вид музика! Както ТТТ е написал това си е чист ПОПУЛИЗЪМ и нищо друго! Възпитавайте си децата а не да говорите глупости. Виж на никой не му хрумва Университетите да си вдигнат критериите за прием, за да не влизат всякакви!
  • 3 Пловдив

    0 1 Отговор
    Оплюхте Дянков и Борисов за това,че нарекоха тия научни перекендета,като тоя "ректор" "феодални старци" - сега разбирате ли,че това е самата истина?... - На тия им пука за бъдещето на тая нация толкова,колкото на мене за сондажите на Колския полуостров. И какво чака това "общество",когато тия,дето уж са призвани да бъдат защитници на духовните ценности,всъщност са едни търгаши?!... /Само да уточня,че не съм фен нито на Борисов,нито на Дянков/
  • 4 адд

    0 2 Отговор
    Ami za6to tezo 6um ne se wdigna predi 9 10 godini kogato 4algarnicite bqha 10 12 w celiq studentski grad, a edva sega kogato ot wsi4ki strani dyni muzika sled 19:00h.Abe 6antav narod sme nie i tva si e.
  • 5 Kempes

    1 0 Отговор
    Сега трябва да забранят и автомобилите защото стават много катастрофи.Като чели ги карат насила да влизат в чалго-теките:-))))На кои му доиде гениалната идея че така ще оправи проблема???Смешници:-))))
  • 6 кик

    2 1 Отговор
    ама кръ4мата не е проблем кръ4мата не убива и не ръга вашите безценни де4ица дошли да се у4ат разбирай напиват и гуляйстват без зна4ение колко е 4аса....проблема си е в вашите 4ада дето не могат да се държат нормално при нали4ие на други такива и по4ват да се ръгат.....целия студенски е една поро4на и пумийна яма краят не 4е е изпуснат ами никога не е хващан
  • 7 кик

    1 0 Отговор
    как само доволна долу някои написа ама тя ше фалира хахахахах тази дупка е донесла толкова приходи на собственика за годините колко е бюджета на бугаристан и му е се тая дали ше ба4ка или не...а ба4ка докъто някои упражни достатъ4но натиск за да я спре.....според мен няма спиране да има само ще се шикалкави и ще забравят за нея
  • 8 sensei

    2 1 Отговор
    как така стана че чалгата и дискотеките са ви виновни за пропадналия студентски град?Как може да е виновен всеки друг но не и тези които не могат(или не искат)да си възпитат простите и ограничени деца?Нима като няма дискотеки няма да има купони по стаите,или ще спрете да пращате домашнярката заедно с бурканите?Като не ви харесва вземете си квартири в друг квартал,има огромно предлагане
  • 9 СВОБОДЕН ИЗБОР

    6 0 Отговор
    ВСЕКИ Е СВОБОДЕН И САМ ИЗБИРА НА КЪДЕ ДА ВЪРВИ - НИМА НА АЛКОХОЛИКА НЯКОЙ МУ НАЛИВА В УСТАТА ИЛИ НА НАРКОМАНА НЯКОЙ МУ ,,ПУДРИ'' НОСА ИЛИ НА ПУШАЧА МУ ЗАВИРА ЦИГАРАТА НАСИЛА В УСТАТА ... А ??? ТА ТАКА И СЪС ЗАВЕДЕНИЯТА . А И СЪС ЖИВОТА КАТО ЦЯЛО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 ААААА

    0 1 Отговор
    до пишещия по долу имаш свободния избор да избереш :1.да те изнасилят 2. да те пребият 3.да те блъснат с кола докато си пресичаш на пешеходна аптека. 4.да те направят зависим от всякакви дроги за печалба на някакви обитаци които знаят как да те зарибят . ИМАШ ПРАВОТО НА СВОБОДЕН ИЗБОР ОБИ-АК.
  • 11 V.M.P.

    3 0 Отговор
    Най-големия проблем на Стуентски град е неистовото желание на простовати родители да изучат децата си, за да не бъдат като тях - прости. Само че на дечицата им се ще да щракат с пръсти, да щракат с пръсти, да щракат с пръсти и пак да щракат с пръсти !!!
  • 12 ААААА

    3 0 Отговор
    абе във колумбия сомалия и т.н държави от 5ия свят учат децата да убиват и режат главите на бунтовниците и враговете от другите кланове и прочие и прочие .СИГУРНО И ТЕ СА СИ ВИНОВНИ ЧЕ СА ТАКИВА
  • 13 Гого

    3 0 Отговор
    А какво означава "чалга" ?
    Само не давайте обяснения от рода на "...нещо отвратително и пошло , което трябва да се забрани..." , защото:
    - това е някаква музика , която болшинството от хората харесват - това не е ли вид дискриминация ?
    - ако това се забрани - лигльовците и лиглите ще ходят по заведения с хард рок , хаус , хип-хоп и др. и пак ще се правят същите простотии - проблема ще се реши ли ?
    - при непрекъснатото представяне на филми от юго - югоизточната част на полуострова ни - каква музика да харесваме ?
    - при такова домашно възпитание на "децата" , РОДИТЕЛИТЕ им , ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ им и др. - какво да се очаква ?
    - поне при "чалгата" се разбира какво се пее - всички ли разбират текстовете на английски , френски , испански , италиански и глупостите и простотиите , които има И при тях ?
    - в повечето държави в подобни заведения се слуша/пуска музика на родния им език - у нас колко песни могат да повияат настроението в заведение ?
    Всяко общество си заслужава проблемите и всички проблеми си заслужават обществото !!!
  • 14 Георги Георгиев

    3 0 Отговор
    А защо мислите, че чалгата е виновна за всичко и за световната финансова криза даже? Другите дискотеки не бълват ли простотия, насилие, дрога и разврат?
    Ама дай да се правиме на важни и да плюем чалгата, нищо че току що сме излезли от "чалготеката".
  • 15 КИРИЛИЦА

    2 0 Отговор
    Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град” възпитавайте си децата, вие сте си виновни.
  • 16 Тони-София-37г.

    1 0 Отговор
    ----Стига с тези тъпотий да затваряте заведения за изкупване на грехове ли???!!!Защо по този начин ще се оправдава държавата ,че не може да въдворява ред в ощественоста!!!??? Ако не щракат с пръсти и не хвърлят гюбеци в заведение в Студентски град то ще е в Младост! Ако не се сбият диви учащи в Студентски град ,то ще е в Дървеница! Важното тук е психиката на младите хора ,и строгия законов контрол,а не дали ще им е заведението на 3 спирки или на 5 спирки от квартирата! То па на човек да му писне от малоумни тактики от страна на държавата!!!!!!!
  • 17 Киро Киров

    1 0 Отговор
    най-големият проблем е свързан с липсата на контрол, защото идват от различни градове които са доста далеч от София и повечето не са излизали по такива места защото във редица градове и села заведения от този тип няма или ако има то е 1-2 вечери във седмицата и се държат като развързани и не виждали , всички се правят на кой съм аз, друсат и какво ли още не, чалгата е виновна до толкова че повечето от текстовете те карат да си мислиш че това е нормално, според мен не е нормално момичета на по 14-17г. да се обличат и държат като к..ви, АКО ИМА КОНТРОЛ не само от страна на родителите ами и от държавата във случая МВР (имам във предвид групи от пешеходни и моторизирани патрули) да обикалят и да правят проверки за наркотици и оръжия защото голям брой от побоищата са извън дискотеките там където има по малък трафик от хора и има липса на осветление Води ме в някоя квартална кръчма
    и поръчвай, пий за мене
    и се сбий заради мене.
    Всичко живо да ни псува,
    от целувките ни бясно да ревнува.
    Бясно карай на червено,
    направи за мене нещо откачено.
    давам този текст като пример нямам против чалгата но само да се слуша не да се прилага на практика
  • 18 Тони-София-37г.

    1 0 Отговор
    ----Марио Начев е прав! Текста на Преслава е ирония на БГ. мъжкаря ,а се разбира точно буквално от някой групи хорица ! Не са виновни заведенията а самият контрол от институцийте в БГ. Явно ще им е по изгодно да затварят заведения отколкото да налагат закона ,за обществения ред! Това е идиотия голяма и с корумпираните ни власти ,които не могат да се справят с друсането в нощните заведения! Бе мани мани -болна държава!
  • 19 kkk

    1 0 Отговор
    От коментарите на повечето от вас виждам ,че нямата деца. Аз съм на 38 години и имам. Едно дете както и да го възпитал,винаги има вероятност да попадне в лоша среда -каквато е в студентски град и просто да се поддаде на порока и изкушението. Не всички хора са еднакво силни и волеви. Въпросът е ,защо в академично градче,където младежите по презумция са за да учат ,трябва да е пълно със сварталища и бордеи? Когато някои от вас имат деца и недаи си боже тези деца бъдат изнасилени ,бити ,ограбени в една такава дупка, тогава дали пак ще кажете " ми майка му/жена ми/ да го е възпитала бе" С мислене като вашето,завинаги си оставаме варварска държава и народ.

    Коментиран от #20

  • 20 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "kkk":

    @19 triabva dasi pazim decata ot takiva bardaci.dano moeto dete ne popadne v takava dupka i nedai boje mu se sluchi neshto che togava az shte go zatvoria tozi boklucharnik zaedno s sobstvenika vatre.
  • 21 fen ot germaniq

    0 0 Отговор
    takiva deto otvarqt takiva zavedeniq i se predlaga vsi4ko ot rakiq do belo,sa za dojivoten zatvor
  • 22 Тони-София 37г.

    0 0 Отговор
    ---Имам 2 деца момчета на 12г. и на 8 месеца! Въпреки това подържам си тезата по долу! Всяко дете си има характер от малко така ,че се научете да си ги възпитавате подобаващо и индивидуално ,а не с БКП шаблони! Успех на родителите и да са ни живи и здрави дечицата ,та дори и в Студентски град!!!
  • 23 боби

    0 0 Отговор
    да затворите Дискотеката и това реши ли проблемите на държавата или Оправи положението в Студенски Град - Отговорът е НЕ защото всичките да ги затворите .. те пак ще пият и пак ще се избиват само че вече в Общежитията . Не са виновни дискотеките , Чалгата и Др .. Виновни са Родителите и Тея Майки които са УЖ срещо насилието че Неса си възпитали Дечицата .. Хора Разберете Никой неги кара насила да ходят в Дискотеките ... А Насилието най -често ИДВА ОТ ВКЪЩИИИ !
    То всичко друго им е наред че тея УЖ майки почнаха и дискотеки да затварят Абеееее въобщееееее пълна пародия на възпитание Българина винаги е свикнал да търси вината някаде другаде ОСВЕН В САМИЯ СЕБЕ СИ .!!!!!!!
  • 24 боби

    0 0 Отговор
    да затворите Дискотеката и това реши ли проблемите на държавата или Оправи положението в Студенски Град - Отговорът е НЕ защото всичките да ги затворите .. те пак ще пият и пак ще се избиват само че вече в Общежитията . Не са виновни дискотеките , Чалгата и Др .. Виновни са Родителите и Тея Майки които са УЖ срещо насилието че Неса си възпитали Дечицата .. Хора Разберете Никой неги кара насила да ходят в Дискотеките ... А Насилието най -често ИДВА ОТ ВКЪЩИИИ !
    То всичко друго им е наред че тея УЖ майки почнаха и дискотеки да затварят Абеееее въобщееееее пълна пародия на възпитание Българина винаги е свикнал да търси вината някаде другаде ОСВЕН В САМИЯ СЕБЕ СИ .!!!!!!!