Отидете към основна версия

1 294 5

Обмислят забрана на отказа от парно

  • парно-
  • топлофикация-
  • валентин николов-
  • забрана

До живот свързани с топлофикация?

За връзка до живот между топлофикациите и техните абонати се обяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Николов. Той поиска да бъде въведена пълна забрана на отказа от парно, предаде БНТ. Идеята беше лансирана на кръгла маса по проблемите на топлофицирането на страната. В момента работна група обмисляла как забраната да влезе като една от промените в Закона за енергетиката.

И сега е предвидена забрана за демонтаж на радиаторите, но съществува възможност цял блок да реши да се откаже от топлоподаването, като се запечата абонатната му станция. Ако предлаганите текстове бъдат

одобрени, тази възможност ще отпадне. Друга от подготвяните промени е отчитането на парното вече да става ежемесечно.

Според Николов това ще понижи цената за потребителите, тъй като повишаването на доверието ще намали отказите от потребление на топлинна енергия. В подкрепа на месечното отчитане се обяви и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, който обаче уточни, че това отчитане трябва да става по избор на аботатите. Семерджиев коментира също така и цената на топлоенергията.

Според него от 1 юли тя може да падне между 5 и 7%, като с толкова ще поевтинеят сметките за топла вода спрямо сегашните. Това ще стане, ако "Булгаргаз" започне да купува газ от Русия с 10% по-евтино, както се договориха българската и руската страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини