Отидете към основна версия

16 245 22

Убит делфин потресе рибари

  • делфин-
  • разфасован-
  • аурелия-
  • равда

Още един мъртъв делфин е открит на метри от първия

Снимка: bivol.bg

Жестоко убит и разфасован делфин е бил забелязан на плажа в Несебър, алармира сайтът bivol.bg.

Трупът е намерен на 17 април на брега в местността "Аурелия", в посока с. Равда. Делфинът имал видима дупка от куршум или хладно кръгло острие от лявата страна на главата.

Животното не само е убито, но и разфасовано - неизвестна ръка майсторски е изрязала гръбните филета. Зверството навръх Великден потресе местни рибари, които смятат, че това е много лоша поличба за предстоящия летен сезон, пише още сайтът.

Според новите промени в НК, които криминализират жестокостите срещу животни, убийството на делфини е престъпление. Освен това в Черно море те са включени и в Червената книга на световнозастрашените видове и ловът им е перманентно забранен.

Миналата година морето изхвърли убит делфин край к-г Корал до Царево. Тогава прокуратурата излезе със становището, че животното е починало от удавяне и не е жертва на престъпление, въпреки многобройните сигнали, че бракониерството с делфини зачестява. Министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов обеща наказание за виновниците, но такива не бяха намерени и скандалът бе потулен.

Според мрачни прогнози на еколози има престъпна организирана мафия за избиване на защитения вид, заради печалба от търговия с месото му.

От сайта са подали сигнал до бургаското звено на РИОК. На мястото инспекторите обаче открили не един, а два мъртви делфина. Труповете са накълвани от птиците. Единият е с отрязана опашка, а другият - с разрез по корема, съобщава шефът на РИОКОЗ-Бургас Бойчо Георгиев. Според него това може да е извършено от рибари, в чиито мрежи са се оплели делфините. Ветеринари ще определят точната причина за смъртта на морските млекопитаещи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини