Last news in Fakti

18 Април, 2012 12:59 16 207 22

Убит делфин потресе рибари

  • делфин-
  • разфасован-
  • аурелия-
  • равда

Още един мъртъв делфин е открит на метри от първия

Убит делфин потресе рибари - 1
Снимка: bivol.bg

Жестоко убит и разфасован делфин е бил забелязан на плажа в Несебър, алармира сайтът bivol.bg.

Трупът е намерен на 17 април на брега в местността "Аурелия", в посока с. Равда. Делфинът имал видима дупка от куршум или хладно кръгло острие от лявата страна на главата.

Животното не само е убито, но и разфасовано - неизвестна ръка майсторски е изрязала гръбните филета. Зверството навръх Великден потресе местни рибари, които смятат, че това е много лоша поличба за предстоящия летен сезон, пише още сайтът.

Според новите промени в НК, които криминализират жестокостите срещу животни, убийството на делфини е престъпление. Освен това в Черно море те са включени и в Червената книга на световнозастрашените видове и ловът им е перманентно забранен.

Миналата година морето изхвърли убит делфин край к-г Корал до Царево. Тогава прокуратурата излезе със становището, че животното е починало от удавяне и не е жертва на престъпление, въпреки многобройните сигнали, че бракониерството с делфини зачестява. Министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов обеща наказание за виновниците, но такива не бяха намерени и скандалът бе потулен.

Според мрачни прогнози на еколози има престъпна организирана мафия за избиване на защитения вид, заради печалба от търговия с месото му.

От сайта са подали сигнал до бургаското звено на РИОК. На мястото инспекторите обаче открили не един, а два мъртви делфина. Труповете са накълвани от птиците. Единият е с отрязана опашка, а другият - с разрез по корема, съобщава шефът на РИОКОЗ-Бургас Бойчо Георгиев. Според него това може да е извършено от рибари, в чиито мрежи са се оплели делфините. Ветеринари ще определят точната причина за смъртта на морските млекопитаещи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    12 0 Отговор
    Пожелавам на извършител/я/ите същата участ...
  • 2 куку

    9 0 Отговор
    Алчни з....ци, всичко е заради филето...тия за някое евро и майка си ще застрелят.
  • 3 nm,n,

    7 1 Отговор
    g.dove......................../
  • 4 Цветелина Ташева

    9 1 Отговор
    Kakvi izr.di se rajdat na tazi zemq ,da posegne na tova nejno i krasivo sazdanie .Dano gniqt v ada tezi bez4ystveni i bezmoza4ni sashtestva
  • 5 недялко ангелов

    6 0 Отговор
    mojili takiva raboti takiv dobri jivotni sa taka da postapqt ,zatvor do jivot za vinovnite
  • 6 Марков

    4 0 Отговор
    Японците трепят всичко живо в морето от рак до кит и няколко корабчета обикалят да им пречат ама, нищо не постигат.Тук един делфин или няколко кучета са по важни от съдбите на хората. Онкоболни ,спинозни, ракови, хиляди болести морят народа ,никой не пише ,а камо ли да тръгне да снима или пък да помага.Миене на мозъците с кучета, делфинчета ,охлювчета щастливи кокошки, прасенца и какво ли не само за хората нищо.Е, като умре някой актьор пишат, ама и те ще свършат.

    Коментиран от #12

  • 7 йордан иванов

    4 0 Отговор
    Господ вижда всичко и го връща на децата им. После да не се чудят защо са им блъснали децата...
  • 8 alkapone

    1 0 Отговор
    yazovir Beli Lom si6to e obekt na brakonieri v kombina s slujiteli ot IARA.Vsaka ve4er mreji i sedki rabotyat za otdelni li4nosti.
  • 9 майки

    1 0 Отговор
    ...един делфин ли хахаха японците всеки ден ловят стотици делфини,акули,раци,китове,охтоподи и костенурки всичките защитени видове са тези.Китайците пък предлагат варени и пържени кучета в рестурантите си,кучешкият пенис е много скъп деликатес там.
  • 10 gogo

    1 1 Отговор
    delfina bil po4inal ot udavqnee xaxaaxxaax

    Коментиран от #14

  • 11 van__91

    1 0 Отговор
    tva bulgarite sme nai dolnite hora nai hubavite jivotni 6te ubivat nemoje li da gi vkarat v zatvora zatova
  • 12 geronimo

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Марков":

    6te im se varne, 6te sajalqvat jestoko, nikoe podobno deystvie ne ostava beznakazano ot onzi gore!!! Tuka pak nqkakvi pi6at, 4e nikoy ne obra6tal vnimanie na horata, horata kakvoto si pravim si go pravim sami, a jivotnite s kakvo sa ni vinovni???? A na qponcite im se vra6ta s neprestannite zemetreseniq i kataklizmi za posegatelstvata kam bezza6titnite jivotni!!!
  • 13 кик

    1 1 Отговор
    добре де аз ако имам много пари ще направя така 4е ескадрен миноносец да пре4и на китоловните кораби...и познаите кой ще спе4ели....или достатъ4ен е спортен самолет въоражен с това онова.....ескадрен миноносец е ина4е казано рарушител
  • 14 Тодор Тодоров

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "gogo":

    @10 Напълно е възможно да се удави, колкото и смешно да ти звучи. Делфинът е бозайник и се нуждае от въздух, не е като рибите да извлича кислорода с хриле.
    Оплете ли се в мрежа, остава си там докато му свърши въздухът и...дотам!
    Друг е въпросът, че не е никак лесно силно и тежко животно като делфинът да се оплете току-така в мрежа, но навлизаме вече в хипотези, чийто отговор знаят само тези, които са взели месото и самият делфин.
  • 15 aha

    1 0 Отговор
    Могат много лесно да разберат кой го е извършил.Кои хора по празниците са в морето по Великден с оръжие?И колко яхти са в излезли в морето?За всеки случай не са местни рибари...
  • 16 NIKOLAI

    0 0 Отговор
    kolko trqa da ste bavni... prosto delfina se e oplel v mrejite... ydavil se e i sled tova sa mu vzeli filetata da ne go izhvurlqt prosto ei taka koeto e nai pravilnoto vuzmojno ne6to.. a populaciata na delfini v 4erno more e neregulirana i ne se znae to4niq im broi, koito e okolo 150 -200 000 koeto e masa mnogo..... !!!! (az mnogo se kefq na delfini i tn no prosto gledam obektivno na ne6tata)
  • 17 Жасмин

    0 0 Отговор
    Факт е,че делфините се давят в мрежите, поради недостиг на кислород, но прострелян и едновременно удавил се - нещо не ми се връзват двете неща?! А и който не е наясно делфинското месо е крайно вредно, има голямо съдържание на желязо, което не е полезно за човека. За големите издевателства над делфините гледайде " Заливът" ( The Cove). Да видите Япония какви ги върши и как прикрива мерзките си постъпки! ;(((
  • 18 кик

    1 0 Отговор
    от кога 4овек ще се бърка в природата и ще решава колко ще живеят и колко ще умрат ей така за забавление за да си направим скоросния лост или волана от животинска кожа?не е ли крайно време да се оттърите от варварщината и 4овешкото безумие да убиеш същество за да си тапицираш нещо или да се наядеш?тук хората са варвари и низши......на тази планета консуматорщината и изг.зиците трябва да се наказват със смърт...вместо да живеем с същества хиляди пъти по умни от нас ние ги убиваме......по глупаво същество убива по умно........и това ако не е дело на извънземните да пусне 4овек сред по умни животни та на...аз не се смятам за 4овек....разликата е там в главата една малка 4астица прави вси4ко
  • 19 Red

    0 0 Отговор
    Вижте сега, приемаме за нормално убийството на много различни животни защото те са част от нашата храна. Добре всичко е ОК, но... делфините, китовете ( които японци убиват ). Те са като нас, те мислят !!!!! Арогантното ни схващане, че сме уникални никак не е вярно и убийството на друг разум, колкото и да ти е познат е гнусно.
  • 20 куку

    0 0 Отговор
    Виждам че са писали тънки познавачи на японска и друга азиатска кухня....Кучета ядяха в Корея,но те са отделна порода само за угояване и от 15г ги забраниха. Япония намали китолова до минимум още през осемдесетте години на миналия век под световен натиск. А делфините в Черно море преди години бяха на границата на оцеляването сега малко се повъстанови популацията...А това тук е престъпление не само срещу животното а и срещу хората...филе без мед изследване а?

    Коментиран от #21

  • 21 blue

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "куку":

    @20 Ти май не гледаш телевизия точно в китай в момента готвят кучета отглеждани за това.Също се продават и в уличните им пазари-от кучешка глава до пенис всичко има.
  • 22 куку

    0 0 Отговор
    не гледам,пък и не е необходимо...познавам китайци,корейци,виетнамци и камбоджанци били са ми колеги,като студент и точно това сме обсъждали много пъти/яденето на кучета/ може да са показали пазар по границата с Корея не съм гледал и на бившите колеги вярвам повече отколкото на тв.