Отидете към основна версия

1 094 3

Яне Янев: Първанов е прецедент в Европа

  • яне янев-
  • първанов-
  • президент-
  • привилегии

Лидерът на РЗС на поход срещу привилегиите на бившия президент

Снимка: БГНЕС

И в момента действа Закон за някои права на лицата, които са били президенти на Република България. На всеки, който заеме административна длъжност или стане магистрат, след мандата си тези права му се отнемат. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” по бТВ депутатът и лидер на РЗС Яне Янев.

Янев добави, че предлаганата от него поправка ще запълни един пропуск. Неговата добавка предвижда президентските привилегии да бъдат отнемани и ако бившият държавен глава поднови участието си в политическия живот като редови член на партия или като член на партиен ръководен орган.

Предложението е временно да се отнемат привилегиите за периода на партийното членство, но при избор в ръководството на партията, привилегиите да се губят окончателно.

По закон бившите държавни глави получават 60% от президентската заплата, 20 хил. лева за офис оборудване, 200 квадратни метра имот държавна собственост и 5 хил. лева месечно заплати за сътрудници.

„Придобивките имат само и единствено материален характер и са дадени с презумпцията, че този човек ще работи за държавата,” заяви Яне Янев.

По думите му случаят с Георги Първанов е прецедент в Европа: „Представете си Жак Ширак след два мандата да се върне и да стане лидер на голистката партия във Франция.”

Ако Първанов остане член на БСП той губи политическата си надпартийност, смята лидерът на РЗС и добави, че законодателната му инициатива е принципна и коректна. „Тази поправка не е само за един човек, а дава възможност и за своеобразна превенция.”

„Политическото лицемерие трябва веднъж завинаги да бъде прекратено,” заяви Янев. 
 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини