Отидете към основна версия

4 201 1

Стотици изпратиха Хачо Бояджиев

  • хачо бояджиев-
  • погребение-
  • поклонение
Снимка: БГНЕС

На поклонение в зала "Света София" близки, приятели и познати си взеха последно сбогом с големия телевизионен режисьор академик Хачо Бояджиев.

Пред сградата на Народното събрание, където се помещава и зала "Света София", имаше тълпа от хора доста преди 11:00 часа, когато бе обявено и поклонението.

Покойният и бивш генерален директор БНТ ни напусна неочаквано в понеделник сутринта, само няколко месеца, след като бе навършил 80 години. "Контактът ми с Хачо датира от 70-те години. Това, което ще запомня от Хачо, е неговата енергия. Активен, непрекъснато говорейки. Невероятно изискващ, максималист. Винаги имаше гаранция, че това, което прави Хачо, е добро и интересно. За последно се видяхме на 2 март. Тогава споделихме как са ни здравословните състояния, но ето какво се случи най-неочаквано.

Аз губя един голям приятел. София губи една от интересните си личности. Той беше навсякъде, готов да помогне на всеки. Бог да го прости, ще си вземем последно сбогом и това е", сподели актьорът и депутат от БСП, бивш министър на културата Стефан Данаилов.

"Голям бохем, страхотно чувство за хумор, творец, с много идеи, желания за работа. С много добро око за телевизията. Той е направил много за телевизията у нас. Голяма личност. Много научих от него, от работата и съветите, които ми е давал. Всеки можеше да си поговори с него. Това е животът, едно поколение си отива, идва друго и така", добави актьорът Тончо Токмакчиев, цитиран от БГНЕС.

"Голямо парче от живота ми си отива с Хачо Бояджиев. Той познаваше абсолютно всички хора, с които работеше по име", заяви пък оперативният директор на БНТ Константин Каменаров. Шоуменът Иван Тенев, познат с прякора Агент Тенев от своя страна сподели, че "губи голям приятел". "Той беше истински бохем", добави бившият съпруг на певицата Кристина Димитрова.

На 20 януари тази година Хачо Бояджиев бе удостоен с отличието "Златен век" на Министерството на културата. Той получи престижната награда заедно с режисьорката Адела Пеева за принос в развитието на българската култура. За 80-годишния юбилей на Бояджиев ученикът му - режисьорът Стилиян Иванов, направи документалния филм "Незавършена история".

Рожденото име на Хачо Бояджиев е Хачадур Крикор Бояджиев. Повече от 40 години от живота му са свързани с работата му в Българската национална телевизия.

Хачо Бояджиев е роден през 1932 години. Завършва математика в СУ "Св. Кл. Охридски" и "Театрална режисура" във ВИТИЗ, защитава докторат по специалността "Телевизия и кино" във Великобритания, специализира във Франция при големия френски режисьор Рене Клер, САЩ и Канада. Дълги години работи в БНТ като режисьор, като в периода 1993 – 1995 година оглавява медията. Хачо Бояджиев е създател на българския мюзикхол, автор е на много новогодишни програми. В последните години е режисьор на предаването "Полет над нощта".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Прощаване с Хачо Бояджиев

    Последно сбогом на големия телевизионен режисьор академик Хачо Бояджиев ще кажат роднини, приятели, близки, колеги и почитатели на поклонение пред ...
    26.04.2012
    1 043
    0
  • Почина Хачо Бояджиев /Обновена/

    Няколко месеца след като навърши 80 години в болница "Света София" почина големият телевизионен режисьор академик Хачо Бояджиев. Той ...
    23.04.2012
    5 942
    6