23 Април, 2012 16:22 5 941 6

Почина Хачо Бояджиев /Обновена/

  • хачо бояджиев-
  • почина-
  • хачо-
  • режисьор
Почина Хачо Бояджиев /Обновена/ - 1
На 20 януари тази година Хачо Бояджиев беше удостоен с отличието "Златен век" - Снимка: БГНЕС

Няколко месеца след като навърши 80 години в болница "Света София" почина големият телевизионен режисьор академик Хачо Бояджиев.

Той се прочу като дългогодишен режисьор на празничните новогодишни програми за Българската национална телевизия.

Създател е на българския телевизионен мюзикъл - "Криворазбраната цивилизация", "Вражалец", "Мисия във Виена".

Създава и ярки постановки в телевизионния театър - "Автобиография" по Бранислав Нушич, "Макбет", "Харолд и Мод".

Миналата година Хачо Бояджиев бе избран за академик от възстановената Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ), създадена от Богдан Филов и закрита през 1947 г.

Носител е и на наградата „Следа в ефира", която се присъжда на личности от радиото и телевизията, оставили траен белег в паметта и съзнанието на публиката.

Завършва театрална режисура в НАТФИЗ през 1958. В Англия защитава докторат по кино- и ТВ режисура. Директор на БНТ в периода 1993-1995. До последно режисираше предаването "Полет над нощта", излъчващо се всеки петък срещу събота по БНТ1, БНТ Свят и Военен телевизионен канал.

 

   Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството и близките на големия български режисьор Хачо Бояджиев по повод неговата кончина.
   В съболезнованието на министър Рашидов се казва:

   "С огромна скръб научих за кончината на големия български режисьор Хачо Бояджиев. Съзнавам, че трудно могат да се намерят думи на съчувствие, които да Ви утешат. Вярвам обаче, че стотиците колеги и приятели, които изразяват своята признателност и преклонение пред една от най-емблематичните личности на българската телевизия с огромен принос в развитието на българската култура, ще ви помогнат да не се чувствате сами в този тежък момент.
   Не зная дали математическото образование или пък докторатът по специалността „Телевизия и кино” във Великобритания превърнаха Хачо в една цяла епоха, в многотомна Енциклопедия за телевизионерството в България, но съм убеден, че ще е необходимо много повече от времето на един мюзикъл или една новогодишна програма, за да разкажем за заслугите му.
   Неотдавна, докато му връчвах най-високото отличие на Министерство на културата - „Златен век”, Хачо се пошегува, че на 80-тия си рожден ден се възприема като „една костенурка, която още работи”. И наистина той притежаваше качествата на това почитано от много религии създание - постоянство, търпение и мъдрост, които водят към успеха и които бяха сред причините да продължава да е търсен от колеги и приятели.
    Историята на Българската национална телевизия не би била пълна без своите над четири десетилетия, свързани с активната работа на Хачо като режисьор и директор. Като ръководител и преподавател в най-важната школа на живота Хачо Бояджиев смяташе за най-важен урокa, според който хората на изкуството не умират. С цялата работна енергия, на която бе способен, той го доказа. Убеден съм, че неговият „Полет над нощта” тепърва започва и той продължава да режисира небесния ефир. Поклон пред светлата му памет!”


Поклонението ще е на 26 април, четвъртък , от 11 ч. в зала "Света София" на Народното събрание (сградата на бившия Партиен дом). Входът е между Президентството и Народното събрание.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Почитател

    3 0 Отговор
    Бог да го прости!
  • 2 Иво Турлаков

    0 0 Отговор
    leka mu pras

  • 3 р.м.

    2 0 Отговор
    лека му пръст...голям българин беше..
  • 4 comment

    2 0 Отговор
    Лека му пръст! Израстнал съм с неговите произведения. За времето си бяха впечатляващи.
  • 5 адвокат

    0 0 Отговор
    До №3. За кои произведения става дума? За дъщерите му ли?
  • 6 Петков

    0 0 Отговор
    А ти адвокате номер 5, даже не можеш да прецениш към кого да отправиш излишния си пост......