Отидете към основна версия

1 299 0

Ваньо Танов обвини прокуратурата, че изпълнява поръчка на"Лукойл"

  • ваньо танов-
  • лукойл-
  • поръчка
Снимка: БГНЕС

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обвини прокуратурата, че изпълнява поръчка на "Лукойл". Поръчката, според Танов, е делото срещу него за разгласяване на държавна тайна, което тръгна днес в Софийския градски съд (СГС), съобщи онлайн изданието „Правен свят”.

Въпреки че на 17 февруари т.г. прокуратурата внесе в СГС предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Танов и налагане на глоба, той е убеден, че целта е била отстраняването му, а не да влезе в затвора."Искаха да ме отстранят, защото отнемането на достъпа до класифицирана информация означава отстраняване, ако беше образувано дело за умишлено престъпление", заяви днес Танов.

Според обвинението обаче той е разкрил по непредпазливост държавна тайна, когато на 1 септември м.г. е заявил в сутрешния блок на БНТ какви военновременни запаси от гориво съхранява "Лукойл".

Случаят бе в разгара на скандала около отнетите лицензи на компанията, която сега Танов припознава като свой враг. "Това е моето мнение", отговори шефът на митниците на въпрос дали, според него, "Лукойл" казва на прокуратурата как и срещу кого да работи.

Самото заседание започна нетрадиционно – с обяснения на Танов, които най-често се дават в края на делата. До тях пък се стигна след забавяне, защото подсъдимият сбърка залата и съдия Христинка Колева го чака десетина минути.

Тезата на Танов, която той защити в обясненията си е, че не е разкрил държавна тайна, защото в интервюто си е опопвестил публична информация от задължителните запаси от горива, които касаят кризи и нямат общо с военновременните запаси.

"Информацията е публична, има я в интернет и беше разпечатана на компютъра на секретарката ми. Това обвинение е несъстоятелно", заяви Танов пред съда. По думите му, няма как всяко число, което е казал, да е държавна тайна, защото така излизало, че Агенцията за Държавния резерв не може да обяви дори една обществена поръчка за определени количества, защото така щяла да се издаде държавна тайна.

Съдия Христинка Колева отложи делото за 5 юли, когато трябва да бъдат изслушани двама експерти и един свидетел. Прокуратурата поиска да се призове шефът на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев.

Танов възрази, защото Пеев щял да има интерес да говори срещу него, тъй като Агенция "Митници" съставила акт на Пеев за над 1 милион лева. Съдът обаче прие да разпита Пеев със забележката, че в мотивите си ще обясни дели и защо кредитира или не показанията му.

След края на заседанието наблюдаващият прокурор Виолета Танева отрече обвиненията на Танов за изпълнения на поръчки и каза, че има доказателства, че е издал държавна тайна, а не е споделил публична информация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ваньо Танов – невинен

      Директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов бе оправдан от Софийския градски съд по делото за изнасяне на класифицирана инфо ...
    05.07.2012
    1 148
    1
  • 47 митничари уволнени за корупция за година

    За корупция миналата година са уволнени 47 митничари. Това заяви пред БНТ директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Той призна, че про ...
    28.05.2012
    1 240
    6