Отидете към основна версия

1 646 8

"Спаси София": Заведения безпардонно застрояват бул. "Витоша"

  • спаси софия-
  • презастрояване-
  • бул. витоша

От "Спаси София" казват, че това е поредното превземане на публична общинска собственост от страна на недобросъвестни заведения

Снимки: Спаси София

Независимият общински съветник Борис Бонев сигнализира за незаконно строителство на голяма конструкция пред заведение на бул. "Витоша".

“От две седмици ние от "Спаси София" следим строежа на пешеходната улица, когато бяха изкопани няколко дълбоки дупки. Вчера получих множество сигнали за полагане на арматура и наливане на бетон директно върху тръбите на подземните комуникации и поставянето на метални стълбове, част от голяма конструкция, вероятно за поредната лятна градина”, казва Борис Бонев.

По думите на градските активисти, които са се свързали с главния архитект на столицата, за да подадат сигнал за проверка, разрешение за строеж за такъв масивен обект върху публичната общинска собственост не е издавано.

“Арх. Здравков ме увери, че заведението има позволение да обособи лятна градина, но без да нарушава настилката и подземните комуникации или да прави постоянни масивни конструкции. Получих уверение, че на място незабавно ще бъдат изпратени инспектори от Дирекция Строителен контрол, за проверка и издаване на заповед за премахване. Големият въпрос е защо и трите контролни звена на Общината не успяха да забележат, че на най-централната улица в столицата на държавата някой безпардонно строи незаконно в продължение на две седмици?”, пита общинският съветник Бонев.

От "Спаси София" казват, че това е поредното превземане на публична общинска собственост от страна на недобросъвестни заведения. По думите им, заведенията безконтролно изграждат тераси и подиуми по общински тротоари, върху зелената система и в близост до пейки и места за сядане, с което сериозно нарушават комфорта на столичани.

“Бул. Витоша се изроди в панаир с хаотична визия, с огромни и неестетични “летни” тераси, изградени от найлони. Общината позволи пешеходната улица буквално да бъде застроена, а пространството да бъде безобразно отнето от търговците, като хидрантите, пейките, дърветата и градската мебел са напълно превзети, оградени и често - унищожени. Не вярвам на някой софиянец това да му харесва. Улиците на София трябва да бъдат оживени и няма нищо лошо в поставянето на маси навън, но това трябва да се случва контролирано, за да не нарушава визията на града и да не пречи на пешеходците. Сигурен съм, че и добросъвестните бизнесмени и собственици на заведения ще имат полза от въвеждане на по-строги и ясни правила”, казват градските активисти.

“Сегашният хаос е резултат от липсата на ясни стандарти за летните тераси и преместваемите обекти, липсата на ефективен общински контрол и факта, че тротоарното право в София е прекалено евтино и всеки може да си позволи да наема ценната публична собственост без никакви ограничения.

Показателно е, че таксата за тротоарното право в София не е променяна от 2006 г., когато стандартът на живот и заплатите в столицата бяха над три пъти по-ниски спрямо днес. Всичко това трябва да се промени и затова съм поел инициатива за промяна на изискванията и условията за уличната търговска дейност. София е европейска столица и трябва всички да се научим да съжителстваме в нея по един цивилизован и почтен начин, а не както е сега - едните да пречат на другите.” - завършва Борис Бонев от "Спаси София".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове