Отидете към основна версия

2 303 24

Васил Велев: Мярката 60:40 е провал - не работи

  • васил велев-
  • пламен димитров-
  • аикб-
  • кнсб-
  • бизнес-
  • 60:40-
  • 60/40

Мярката трябва да е 60 на 0 - когато се подкрепя отсъстващия доход е само от страна на държавата и той никога не е в пълен размер, това е световна практика, заяви председателят на УС на АИКБ

Снимка: БГНЕС

Има два работещи механизми, които трябва да бъдат развити. Не съм сигурен дали ваучарите са най-удачни. Според мен най-добрият вариант е директната подкрепа за хотелиерите. Около 200 млн.лева биха били една добра инжекция в сектора. Също така една подмярка към 60/40. Това ще стабилизира сектора, независимо какъв ще е сезона. Това заяви в ефира на БНТ Пламен Димитров, лидер на КНСБ.

По думите му мярката 60/40 работи и те са я подкрепили още от самото начало.

Според другият гост в студиото Васил Велев, председател на УС на АИКБ, няма една вълшебна мярка.

"Днес ще обсъждаме с Министерство на туризма набор от мерки. Трябва да се разшири обхватът за ваучерите на храна, поевтиняване на чартърите и да са с предимство нашите авиокомпании. Липсата на задължение към фиска да се преоформи това да е преди 2020 година. Така предприятията да могат да имат право да участват в мерките за подпомагане на предприятията в затруднения. Наредба Н-18 трябва да бъде отсрочена, както и да се намали данък добавена стойност за храна до 5%, не само в магазините, но и в заведенията. Мярката трябва да е 60 на 0 - когато се подкрепя отсъстващия доход е само от страна на държавата и той никога не е в пълен размер, това е световна практика", каза още той.

"Когато икономиката започне да расте, ще се случи така, че тези които получават обезщетения за безработица и работят в сивия сектор ще се изкушат да го правят и за напред", смята Велев.

Велев заяви, че мярката 60/40 е обхванала 1% от хората и тя не работи. "Тя е провал, има много малък обхват. Живеем в паралелни реалности. Тя не е ефективна и трябва да се коригира", заяви още Велев. 3000 предприятия са се възползвали, което е малко и подчертава факта, че мярката не работи, смята още той.

Димитров заяви, че той е против фирми, които са неизрядни да получават в момента подкрепа от нашите доходи.

"Неизрядна фирма е тази, която е укрила задълженията си, а не тази която ги е декларирала и не е успяла да ги плати", уточни Велев. Той бе категоричен, че междуфирмената задлъжнялост расте.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове